Košarkaši namučili favorizovane Francuze

Evropsko prvenstvo

Košarkaši namučili favorizovane Francuze

Midhat Šljivak

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine do 20 godina poražena je na Evropskom prvenstvu u Italiji od selekcije Francuske rezultatom 62:55.

Dobro je naša selekcija otvorila meč. Nakon izjednačenog uvoda, prvu ozbiljniju prednost ima naša selekcija tri minute do kraja prve dionice i to plus sedam (15:8). Ova prednost je održana do kraja prve četvrtine, nakon koje je rezultat glasio 21:14 uz sjajnu igru Imrana Polutka i Stefana Lakića.

Međutim, naša selekcija je doživjela potpuni pad u drugoj dionici. Četiri minute su naši mladi košarkaši bili bez poena, što Francuzi koriste za seriju od 11:0 uz veliki pritisak na organizatore igre naše selekcije. Problem su predstavljala i tri rana faula za Nedima Buzu, koji je gotovo kompletnu drugu dionicu presjedio na klupi.

Francuzi su našoj selekciji dopustili samo osam poena u drugom periodu (22:8), pa su izabranici Dragoljuba Vidačića na odmor otišli sa sedam poena minusa, 36:29.

Nedim Buza drugo poluvrijeme otvara trojkom za prve poene večeras, ali ubrzo pravi i četvrtu ličnu grešku, te je ponovo morao na klupu. Međutim, nisu se naši košarkaši predavali. Poenima Sandra Gačića na pet minuta do kraja nakon dugo vremena dolaze do novog vodstva (41:39) uz zaista sjajnu igru u odbrani.

Ipak, dozvolili su bh. košarkaši da se ponovo Francuzi odvoje (47:42), a nakon 30 minuta igre je bilo tri poena prednosti za Francusku, 49:46 uz dobro odigranu dionicu Nedima Buze.

Držala se dobro naša selekcija i u posljednjoj dionici. Nisu dozvolili Francuzima da se odlijepe, iako su ostali bez Buze i Polutka, koje su sudije praktički napunile ličnim greškama. 

Imala je naša selekcija i priliku da pobijedi. Međutim, šut nije slušao bh. košarkaše kada je najviše trebao. Greške su nas skupo koštale, te su Francuzi na kraju stigli do teške pobjede u ovom meču.

Stefan Lakić je predvodio našu selekciju sa 16 poena i šest skokova, dok je kod Francuza Axel Boutielle ubacio 25 poena.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.