Košarkaši Nigerije na Olimpijskim igrama

Nigerijci u Londonu

Košarkaši Nigerije na Olimpijskim igrama

Midhat Šljivak

Košarkaška reprezentacija Nigerije ostvarila je plasman na Olimpijske igre u Londonu nakon što su u sinoćnjem duelu za treće mjesto na kvalifikacionom turniru u Karakasu, savladali Dominikansku Republiku rezultatom 88:73.

Otvorila je Dominikana veoma dobro utakmicu i u prvih pet minuta se činilo kako će izabranici Johna Caliparija imati lagan put do Londona. Međutim, tako nisu mislili negerijski košarkaši. Sjajnom odbranom okreću rezultat i igru u svoju korist, te nakon deset minuta imaju prednost od šest poena 24:18.

Ta prednost je do poluvremena povećana na plus osam 47:39, da bi u trećoj dionici Dominikanska Republika uspjela smanjiti zaostatak na samo minus dva 59:57.

Ipak, Nigerija je u posljednjoj četvrtini susreta zaigrala ponovo fantastično. U napadu su imali zaista sjajna riješenja, dok je odbrana funkcionisala na visokom nivou, te su posljednjih deset minuta dobili 29:16. To im je u konačnici donijelo veliki trijumf i plasman na Olimpijske igre u London.

Fenomenalnu partiju za Nigeriju je odigrao Ike Diogu koji je ubacio 25 poena uz šut iz igre 10 od 14. Dodao je na to i 10 skokova, dok je drugi strijelac ekipe bio košarkaš New Orleans Hornetsa Al Farouq Aminu sa 14 poena.

Francisko Garcia sa 17, te Jack Martinez sa 16 poena bili su najefikasniji kod Dominikanaca.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.