Kraj Serije C, određena četiri putnika u viši rang

Odluku sutra mora potvrditi FIGC

Kraj Serije C, određena četiri putnika u viši rang

Sezona 2019/2020 Serije C, trećeg ranga italijanskog fudbala, je završena. Kao i ostale italijanske lige (ali i većina svjetskih) Serija C je bila pod suspenzijom od marta zbog globalne pandemije novog koronavirusa.

Danas je održan sastanak Lega Pro na kojem se jednoglasno došlo do zaključka da je za klubove Serije C nemoguće da slijede medicinski protkol potreban za siguran nastavak takmičenja.

Zbog toga je odlučeno da se sezona danas prekine, a potvrđeno je i da u viši rang (Serija B) idu pobjednici tri regionalne grupe Serije C - Monza, Vicenza i Reggina.

U Seriju B će i četvrti tim, kao što je i predviđeno. Istina, četvrti putnik u Seriju B je trebao biti odlučen u play-offu trećeg ranga, ali kako je sezona prekinuta odlučeno je da se iskoristi bodovni sistem i izračuna koeficijent.

Nakon izračuna, najbolji koeficijent ima Carpi i on će također u Seriju B, ispred Barija.

Istina, sve navedno je još uvijek prijedlog Lega Serie C/Lega Pro i njega sutra mora potvrditi Italijanska fudbalska federacije (FIGC).

"Ovo je najbolji sastanak kojem sam prisustvovao od kada sam predsjednik Lega Pro", izjavio je nakon sastanka Francesco Ghirelli za Tuttomercatoweb, pa nastavio:

"Želim podcrtati osjećaj za odgovornost i poštovanje koje sam vidio. Predstavnici svih 60 klubova su bili prisutni na video konferenciji i najvažnji element je bio osjećaj za osjetljivost situacije... Bilo je diskusije o četvrtom mjestu za promociju, neki su se zalagali za ideju da se play-off ipak odigra, ali nakon debate, glasali smo da se fokusiramo na dosadašnje sportske zasluge".

Još jedna važna odluka jeste da ove godine nema ispadanja iz Serije C.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi