Kraj za Francusku, Rusiju i Australiju

Tri velika iznenađenja u četvrtfinalu Mundobasketa

Kraj za Francusku, Rusiju i Australiju

Svjetsko prvenstvo za košarkašice ulazi u samu završnicu. U sinoćnjim utakmicama četvrtfinala najzanimljivije je bilo u meču Španjolki i Francuskinja u kojem su Španjolke u produžetku  izbacile sada već bivše svjetske prvakinje.

Španija je polaganjem Cindy Lime povela sa 72:71 38 sekundi prije kraja produžetka, Francuskinje su imale napad, ali ga nisu uspjele iskoristiti, da bi Ana Montanana šest sekundi prije kraja pogodila dva slobodna za konačnu pobjedu Španije 74:71. Najzaslužnija za pobjedu Španije bila je Amaya Valdemoro koja je upisala 28 poena i 8 skokova.

Ipak, senzaciej dana su priredile Čehinje i Bjeloruskinje. Čehinje su poslale kući Australiju, jedog od kandidata za naslov prvaka. Domaće košarkašice su na krilima fenomenalne Eve Vitechkove, koja je ubacila 27 poena od čega pet trica, slavile pobjedu rezultatom 79:68.

Bjeloruskinje su donijele jednu novinu u žensku košarku, jer na ovom prvenstvu igraju u kratkim haljinicama, ali su se potrudile da ne ostanu upamćene samo zbog toga. Leuchanka sa 17 i Deurika sa 15 poena bile su najzaslužnije za visoku pobjedu nad Ruskinjama (70:53) koje su mnogi vidjeli u finalu.

Jedino su Amerikanke ubjedljivom pobjedom nad Korejkama (106:44) opravdale status favoritkinja. Među šest Amerikanki s dvocifrenim učinkom najefikasnija je bila Angel McCoughtry sa 17 poena. U polufinalu SAD igraju protiv Španije, a Bjelorusija protiv Češke.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.