Borba za ostanak: Moguće je da tri ekipe završe sa istim brojem bodova, ko bi profitirao?

Krupa u najboljoj poziciji

Borba za ostanak: Moguće je da tri ekipe završe sa istim brojem bodova, ko bi profitirao?

A. Beganović

Kompletirano je 30. kolo Premijer lige Bosne i Hercegovine u kojem su najviše profitirali Borac i Krupa.

Naime, Borac se pobjedom nad Zrinjskim (2:1), zahvaljujući remiju Sarajeva i Slobode (0:0) osamio na vrhu tabele, dok je Krupa zahvaljujući trijumfu nad Radnikom u derbiju začelja pobjegla iz opasne zone.

I upravo u borbi za ostanak do kraja prvenstvene trke očekuje nas velika borba, a nije nemoguće da tri ekipe nakon 33 kola budu imale isti broj bodova.

Radnik u narednom susretu u Bijeljini dočekuje Olimpik i samo pobjeda izabranike Vlade Jagodića ostavlja u igri. S druge strane Krupa gostuje kod Zrinjskog, pa ne bi bilo iznenađujuće da nakon 31. kola ove tri ekipe na svom kontu imaju po 25 bodova.

U 32. kolu Olimpik ide u goste Krupi i nekako se čini da će upravo ovaj dvoboj biti odlučujući, dok Radnik gostuje kod Sarajeva gdje teško može do bodova. U slučaju da Krupa pobijedi, a Radnik izgubi, što je veoma realna opcija, u posljednje kolo bi onda Krupa ušla sa 28 bodova, a Olimpik i Radnik sa po 25.

U tom slučaju preporođena Krupa koju s klupe predvodi najmlađi trener lige, Vladimir Ilić, bi kolo prije kraja osigurala ostanak u eliti, pa sve i da Radnik u Bijeljini pobijedi Široki Brijeg, a Olimpik na Koševu iznenadi Sarajevo.

Sve tri ekipe po ovom scenariju bi na kraju imale po 28 bodova, a zahvaljujući mini tabeli koja se pravi od ekipa sa istim brojem bodova ukoliko mjesto odlučuje o putniku u niži rang, Krupa bi ostala premijerligaš. Po scenariju gore opisanom Krupa bi u međusobnim duelima imala osvojenih 12 bodova, Radnik 8, a Olimpik 4.

Naravno, ovo je samo jedan od mogućih scenarija, no mnogo drugih je u igri, pogotovo ako se uzme u obzir da Olimpik u naredna dva kola gostuje kod Radnika i Krupe. Ti mečevi mogli bi na kraju biti odlučujući, a u nekim manje realnim scenarijima i Mladost još uvijek može u niži rang.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Ako bi recimo Olimpik do kraja dobio dva meča (Radnik i Sarajevo), te ukoliko Krupa pobjedi Olimpik i Zrinjski ili Željezničar ili pak osvoji dva boda protiv Plemića i Plavih s Grbavice uz pobjedu nad Olimpikom, a ekipa iz Kaknja ne osvoji nijedan onda bi Maldost preselila u niži rang.

Još uvijek je mnogo kalkulacija što je svakako dobro za sve one koji uživaju u domaćem fudbalu.

Zaprati FK Mladost Doboj Kakanj, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Mladost Doboj Kakanj Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

BlueBoys
Mušija na haparatima...pustio bi NJANJE al gori pod nogama...:)
0 8
Chico
Najbolje profitira onaj ko je dobar s Borcem. To su Krupa, Grbic, Gigovic, Mujic, sportsport, Petrovic i Vinko Marinovic.
7 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi