Krzyzewski: Svaka čast ovim navijačima

Reakcije nakon finala Mundobasketa

Krzyzewski: Svaka čast ovim navijačima

16 godina je trebalo Amerikancima da dođu do naslova Svjetskog prvaka, a sinoć su konačno pod vodstvm Mikea Krzyzewskog i Kevina Duranta uzeli zlato pobjedom u finalu nad Turskom.

Nakon meča su Amerikanci bili presretni zbog velike pobjede, ali ni Turci nisu bili razočarani. Pod vodstvom Bogdana Tanjevića Turci su uzeli srebrnu medalju, jedinu u povijesti Mundobasketa.

„Želim čestitati turskom timu na jednom sjajnom turniru. Pokazali su se kao odličan rival i morali smo dati sve od sebe kako bi ih pobijedili. Bio je ovo sjajan turnir u jednom odličnom gradu. Nikada nisam vidio da neko voli svoj tim kao Turci i to je proizvelo jednu sjajnu atmosferu u dvorani“, rekao je nakon meča Mike Krzyzewski, selektor reprezentacije SAD-a.

Njegov kolega na drugoj strani, legendarni Bogdan Tanjević, nije bio previše razočaran porazom svog tima. Boša je čestitao Amerikancima na pobjedi, ali i pohvalio svoje igrače koji su na ovom prvenstvu bili na visokom nivou.

„Čestitam mom timu, navijačima i cijelom Istanbulu na odličnoj organizaciji prvenstva. Bila je fantastična atmosfera, Amerika je bila također fantastična. Prošle noći smo imali tešku utakmicu protiv Srbije i to je na nervnoj bazi ostavilo dosta posljedica na moje igrače. Amerikanci su imali tri sata više za odmor, ali ja sam tako ponosan na moje igrače“, rekao je Tanjević, dok je Hidayet Turkoglu dodao:

„Čestitam Amerikancima na osvojenom naslovu. Od nas niko nije očekivao da ćemo doći ovako daleko, ali smo pokazali da znamo igrati i kao kapiten veoma sam ponosan na moje suigrače. Moram se zahvaliti i treneru Tanjeviću za sve što je napravio sa nama“, rekao je član najbolje petorke prvenstva Hidayet Turkoglu.

Pored legendarnog Coach K-a najzaslužniji za prekid sušnog perioda od 16 godina bez zlata za Amerikance bio je Kevin Durant, najbolji igrač prvenstva. Durant je u polufinalu Litvancima ubacio 38, a Turcima u finalu 28 poena.

„Imao sam odličan nastup u Istanbulu, jednom prelijepom gradu. Igrati za trenera Krzyzewskog bilo je jedno divno iskustvo. Sa svojim suigračima sam imao jedno divno ljeto i jedva čekam 2014. i novi nastup“, rekao je Durant.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.