Kvalifikacije bez igrača iz Eurolige i NBA lige?

Bartomeu tvrdi

Kvalifikacije bez igrača iz Eurolige i NBA lige?

Midhat Šljivak

Prvi čovjek Eurolige Jordi Bertomeu, izjavio je kako igrači iz Eurolige i NBA lige, neće moći nastupati za reprezentacije u novom sistemu kvalifikacija koje je FIBA izmijenila od 2017. godine.

Od 2017. godine kvalifikacije za velika takmičenja igraće se u novembru i februaru, a nakon što je NBA liga najavila da neće dopustiti nastup igrača, istu odluku je saopštio i Bartomeu.

"FIBA se samovoljno odlučila za novi kalendar takmičenja prema kojem bi se utakmice igrale u februaru i novembru. NBA je već odlučila da neće dopustiti nastup igrača i FIBA je rekla da je to u redu. Ako bi Euroliga donijela istu odluku, FIBA se naravno ne bi složila", rekao je Bartomeu, te je dodao:

"Mi nismo NBA, ali se FIBA ne može pretvarati da je FIFA. Kada FIFA pravi kalendar, Messi je dužan da odigra utakmicu u Paragvaju. S druge strane je Ricky Rubiju zabranjeno igrati recimo u Mađarskoj. NBA igrači neće igrati za svoje reprezentacije. Nacionalni timovi su veoma važni za nas. Dali smo dva alternativna prijedloga. Utakmice bi se trebale igrati u junu ili julu, a drugi prijedlog je septembar ili oktobar. Međutim, nisu uvažili naše mišljenje. Zato će Euroliga igrati svoje takmičenje i nećemo pustiti igrače da igraju za reprezentaciju. Igrači iz NBA lige i Eurolige neće igrati za reprezentacije ako ostane ovaj kalendar" dodao je Bartomeu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.