Šta je na kraju uradio Kyrie Irving? Daleko je od javnosti, spreman da rizikuje sve...

Ostaje dosljedan svojim principima

Šta je na kraju uradio Kyrie Irving? Daleko je od javnosti, spreman da rizikuje sve...

Admin Čaušević

Kyrie Irving je suspendovan 12. oktobra kada su Brooklyn Netis odlučili da ga ne mogu imati na raspolaganju honorarno zbog njegove odluke da se ne vakciniše protiv koronavirusa. 

Irving je čvrsto uvjeren da se neće vakcinisati. Za igrače je to stvar ličnog izbora, odnosno nije obavezan kao za ostale članove NBA lige kao što su treneri, sudije i zaposleni u klubovima.

Međutim, pravilnik u državi New York nevakcinisanim zabranjuje pristup objektima kao što su Barclys Centar zbog čega Irving ne može da nastupa za Netse.

Krajem septembra tokom pripremnog perioda Irvingu je bio zabranjen ulazak u trening kamp Netsa. To se desilo kada je na snagu stupio novi zakon.

"Irving je imao pravo izbora i narpavio ga je", kazao je menadžer Netsa Sean Marks sredinom oktobra. "Moj posao je da donesem najbolje odluke za franšizu čak i ako su žestoke kao ova"

"Želimo Kyriea s nama, smatramo ga dijelom ekipe, ali ne možemo priušititi igrača koji je na raspolaganju samo jednim dijelom. Želimo ga s nama, ali trenutno nije član ekipe."

Oglasi

Nakon te odluke Irving više nije član Netsa. Ne samo da ne igra domaće utakmice što bi ga moglo koštati 17 miliona dolara, već uopšte ne trenira s ekipom te više nije dio svakdnevnog života ekipe iz Brooklyna.

Irving se javio dan nakon odluke Netsa i to putem Instagrama. Poručio je kako mu nije cilj napusiti posao, izgubiti novac i san o osvajanju titule radi vakcine.

"Ovo je moj život i mogu raditi s njim što želim. Umjesto toga uvučen sam u nešto mnogo više od košarke, čak iako sam samo igrač."

Od tada o Irvingu vlada potpuna tišina. Pažnja se prebacila na teren gdje Netsi predvođeni s druge dvije zvijezde Kevinom Durantom i Jamesom Hardenom imaju učnika od 12 pobjeda i 5 poraza.

U međuvremenu se nije ništa promijenilo u odnosu Netsa i Irvina. Da bi se vratio u tim mora biti vakcinisan. S druge strane nije velika tajna da će New York uskoro promijeniti pravila nakon što je izabran novi gradonačelnik.

Oglasi

Demokrata Eric Adams će mandat preuzeti u januaru. Najavio je da će promijentii pravila te se Irvingu vraća nada da će od nove godine opet moći na parket u dresu Netsa koji natavljaju da šalju istu poruku - prvo vakcinacija, pa onda igranje.

Inače, Irving je u javnosti viđen posljednji put prije desetak dana tokom utakmice koledž košarke. Nije davao izjave, nije se ni s kim ni pozdravljao. Ostaje "zaključan" daleko od reflektora NBA spektakla.

Pojavljuje se opcija i tradea u neki od gradova gdje pravila nisu stroga kao što je to slučaj s New Yorkom. Špekulisalo se o odlasku u Philadlephia 76erse koji ne računaju na Bena Simmonsa, ali ta opcija je propala jer Irving na kraju sezone postaje slobodan agent.

Stvari bi se mogle promijeniti 15. decembra od kada će i igrači koji su u augustu potpisali ugovore kao slobodni agenti moći biti dio tradea. Ipak, treba uzeti u obzir i Irvingovu želju da ode u tim gdje će se osjećati dobrodošlim.

Na kraju jedan od najboljih košarkaša današnjice ostaje vjeran svom izboru da se ne vakcinište spreman da riskira sve samo da ostane dosljedan svojim principima.

Top Komentari

DadiG
Kreten
0 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi