"Lakrdija u režiji KS Kantona Sarajevo"

Saopštenje za javnost ŽKK Konjic

"Lakrdija u režiji KS Kantona Sarajevo"

Proteklog vikenda odigran je košarkaški turnir za juniorke na kojem su učestvovali prvaci regionalnih košarkaških saveza. Dvije prvoplasirane ekipe sa ovog turnira stekle su pravo nastupa u Super Ligi BiH u ovoj kategoriji.

"Turnir je odigran u sarajevskoj dvorani Skenderiji, a organizacija takmičenja povjerena je košarkaškom savezu Kantona Sarajevo koji su ovom prilikom pokazali, najblaže rečeno, svu svoju nesposobnost  za organizaciju ovakvih takmičenja.", stoji na početku saopštenja ŽKK Konjic.

"Obzirom da je turnir obilježilo niz neregularnosti i da je naš klub drastično oštećen, želimo obavjestiti sportsku, a posebno košarkašku javnost u BiH šta je razlog našeg nezadovoljstva.

U susretu između ekipa Željezničara i Konjica sarajevski tim nije dostavio licence svojih igračica komesaru susreta jer iste nisu imali, a što je jedan od uslova da utakmica bude odigrana.

Licence je trebao izdati matični savez a to je u ovom slučaju KS KS. Razlozi zbog kojih ekipa Želje nije imala licence se mogu nagađati, ali jedno je sigurno da se ozbiljnoj ekipi ovo se ne smije dogoditi.

Naravno, utakmica nije odigrana mada su domaći nudili i tramvajske karte kao dokaz da je sve „regularno“ što smatramo potpunom neprofesionalnošću. Istina, nudili su organizatori takmičenja da se utakmica odigra u nedjelju ( to bi bila treća utakmica za naš tim tog dana), što rukovodstvo ŽKK Konjic nije prihvatilo.

S pravom se pitamo, trebaju li licence „velikim klubovima“ ili to važi samo za male, ko štiti regularnost utakmica, ko su košarkaški mešetari...

Na kraju, ova utakmica je registrovana službenim rezultatom 20:0 u korist ekipe Željezničara što je protivno pravilima, ali ne i pravilima onih koji odlučuju. Iako smo u drugoj utakmici pobijedili ekipu ŽKK KOŠ  (isti Savez je njima izdao licence za nastup) ista se plasirala u Super Ligu 6.

Ovo je jedna nepravilnost koja je uticala na konačni plasman ekipa, ali nažalost nije i jedina.
Pravilo da se sastav ekipe koji je prijavljen na prvoj utakmici ne može mijenjati do kraja turnira, odnosno na preostalim utakmicama nije ispoštovala ekipa Čelika koja je prvi dan igrala sa 8, a drugi dan sa 12 igračica i to upravo protiv našeg kluba.

Na kraju ŽKK KONJIC je u prošloj takmičarskoj sezoni osvojio treće mjesto u Bosni i Hercegovini u kategoriji pionirki, a u ovoj je na najbrutalniji način spriječen da nastavi takmičenje u kategoriji juniorki."

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.