Lane Jovanović: Ima jedan "mali" u Želji, biće sjajan igrač
EPA

Bivši član Liverpoola za SportSport.ba

Lane Jovanović: Ima jedan "mali" u Želji, biće sjajan igrač

Željezničar će večeras u Liježu odigrati prvu utakmicu 3. pretkola kvalifikacija za plasman u grupnu fazu Evropske lige, a protivnik je domaći Standard koji u ovom trenutku slovi za mnogo jačeg i iskusnijeg protivnika. 

Uoči duela između Standarda i Željezničara razgovarali smo sa nekadašnjom zvijezdom tima iz Liježa Milanom Jovanovićem, koji je u sezoni 2006/07. sa Standardom osvojio prvu titule od daleke 1982. godine.

Iste godine Jovanović je proglašen i za najboljeg igrača belgijskog šampionata, a dobre predstave u dresu Standarda tri godine kasnije donijele su mu transfer u slavni Liverpool vrijedan 8,5 miliona eura. 

"Standard je favorit, ali smatram da i Željezničar ima svoje adute. Ovo što su napravili protiv Ferencvaroša sigurno predstavlja vrijednost, tako da sarajevski klub sigurno nije za potcijeniti. Svako ulogu favorita mora opravdati na terenu, a na Željezničaru je da večeras odigra hrabro, ili ako izgubi, da to ne bude nenadoknadiv rezultat", kazao je popularni Lane na početku razgovora za SportSport.ba. 

Jovanović ističe da se današnji Standard mnogo razlikuje od onog za koji je on svojevremeno nastupao. Tada su dres belgijskog kluba nosili Fellaini, Dante, Benteke... 

"Sigurno da se mnogo razlikuje. Onaj Standard je bio najbolji Standard u posljednjih 25 godina. Pa, dva puta smo bili šampioni, dovoljno je samo da pogledate koji su igrači tada igrači za Standard. Danas su svi oni u vrhu svjetskog fudbala. Ono je bila neuporedivo jača ekipa od današnje, mislim čak da je Standard i slabiji nego prošle sezone."

Nekadašnji srbijanski reprezentativac najveći adut Standarda vidi u iskustvu igranja na evropskoj sceni, ali i u treneru Slavoljubu Muslinu kojem je dodijelio epitet 'iskusni vuk'.

"Najveći adut Standarda jeste iskustvo igranja u Evropi, to je taj sindrom velikom kluba. Također, imaju fenomenalnu publiku, ali moram priznati da me Standard u posljednje tri godine mnogo razočarao u evropskim utakmicama. Ne treba Standard sada precjenjivati, iako moramo biti svjesni da ni jednu ekipu sa naših prostora ne možemo svrstati u red favorita. Biće mnogo teška utakmica. Treba istaći da je na klupi Standarda iskusni vuk Slavoljub Muslin koji je trenirao brojne klubove tokom trenerske karijere", kaže Jovanović, te dodaje da Željezničar može napraviti večeras iznenađenje. 

"Ne znam koliko je Standard zainteresovan da uđe u grupnu fazu Evropske lige. Ako navijači Standarda dođu u velikom broju na stadion, Standard je favorit i protiv mnogo većih klubova, ali vjerujte mi, Željezničar može iznenaditi."

Jovanović je u prošlosti biranim riječima govorio o potencijalnom bh. reprezentativcu Deniju Miloševiću, a jednako je upoznat i sa kvalitetama Dine Arslanagića. 

"Deni je sin od poznatog Cvijana Miloševića. Pratio sam ga dok je bio još dijete, ali njegov razvoj nisam ispratio kraja. Čim je postao prvotimac Standarda to dovoljno govori da posjeduje kvalitet. Što se tiče Arslanagića, igra stabilno već nekoliko sezona i uvjeren sam da ima određenu vrijednost da bude u klubu kao što je Standard. Nije lako izboriti se."

I kada smo htjeli spustiti slušalicu, Jovanović nas je zamolio da još nešto kaže.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

"Sjetio sam se da u Željezničaru igra jedan sjajni mladi fudbaler, opasno mi se sviđa. Mislim da se preziva Hadžiahmetović i imao sam ga priliku gledati u derbiju protiv Sarajeva. To je potencijalna zvijezda, igrač po mom ukusu i uvjeren sam da će biti vrhunski igrač. Skidam mu kapu", završio je Jovanović. 

Jovanović je za reprezentaciju Srbije uknjižio 46 nastupa i postigao 26 golova. Kada je Ratomir Antić preuzeo selektorsko mjesto, postao je standardni reprezentativac i u kvalifikacijama za SP 2010. bio je najefikasniji srbijanski strijelac. 

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.