Latvija nanijela BiH prvi poraz na Evropskom prvenstvu

U posljednjem kolu grupe D

Latvija nanijela BiH prvi poraz na Evropskom prvenstvu

Juniorska košarkaška reprezentacija BiH je danas poražena od Latvije rezultatom 79:74 u posljednjoj utakmici u grupi D.

Naši juniori su katastrofalno otvorili utakmicu i Latvija je na startu povela sa 10:0. Protivničku seriju je pogođenom trojkom napokon prekinuo Sani Čampara, a našem timu su za postizanje prvih poena na utakmici bile potrebne čak tri minute.

Latvija je nakon polovine prve četvrtine vodila sa 14:3, ali otprilike tada su se naši momci probudili i počeli igrati kako se i očekivalo, te se na prvu pauzu otišlo s rezultatom 26:20 za Latvijce.

BiH je u drugoj četvrtini polako topila prednost Latvije, da bi serijom 5:0 u posljednjoj minuti došla do izjednačenja (48:48) i tim rezultatom je okončano prvo poluvrijeme.

U trećoj četvrtini je naš tim imao još jednu krizu pa je Latvija otišla na +7 (59:52), da bi potom uslijedila serija kojom smo se ponovo vratili u potpuni rezultatski egal. Treća četvrtina je završena rezultatom 61:61, a zanimljivo je BiH od starta utakmice bila u poziciji da juri rezultat i da je vodila samo jednom i to sa dva poena razlike.

Posljednja dionica je pripala Latviji, koja je kontrolisala situaciju na terenu i brzo stekla dobru prednost. Latvijci su imali +7 (75:68) na manje od dvije minute do završetka utakmice, te su mirno priveli posao kraju i slavili sa 79:74.

Za reprezentaciju BiH je ovo bio prvi poraz na Evropskom prvenstvu i konačan poredak u grupi D će biti poznat nakon što svoj meč odigraju Francuska i Latvija. Naša reprezentacija će u narednoj rundi (1/16 finala) igrati sa protivnikom iz grupe C.

Najefikasniji u našem timu bio je Sani Čampara sa 16 ubačenih poena, a pratili su ga Čerkezović (15), Adžić (12) i Sikiraš (11). U ekipi Latvije se najviše istakao Lacis sa 18 poena, a on je bio ubjedljivo prvo ime utakmice koju je završio bez ijednog promašaja iz igre (7/7).

Evropsko prvenstvo, grupa D, 3. kolo:

Latvija - BiH 79:74 (26:20, 22:28, 13:13, 18:13)

Latvija: Atelbauers 13, Kaufmanis 9, Ramanis 8, Visnevics 9, Vitolins, Miska 4, Hermanovskis 4, Berkis 7, Salenieks 5, Viksne, Kampuss 2, Lacis 18.

BiH: Soldo, Alikadić 4, Begić, Adžić 12, Ilić, Kamenjaš, Sikiraš 11, Čerkezović 15, Čampara 16, Mirković, Omerović 8, Janković 8.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi