Lavovi dolaze gladni uspjeha

Predstavljamo učesnike Svjetskog prvenstva

Lavovi dolaze gladni uspjeha

Afrička reprezentacija od koje se najviše očekuje na SP zasigurno je Kamerun. U ovom trenutku je Obala Slonovače, možda jača, ali Kamerun ima lakšu grupu i više šansi da prođe dalje.

Orlovi su u grupi E sa Holandijom, Danskom i Japanom, i u takvoj grupi sasvim je realno očekivati od Kameruna da se bori za prolazak dalje. Prije dvadeset godina u Italiji Kamerun je postao prva afrička selekcija koja je izborila četvrtfinale, pa se od tada na njih uvijek gleda kao na potencijalno iznenađenje.

Kamerun posljednjih dvadeset godina ima sjajne individualce kojima, kao i ostalim afričkim selekcijama, nedostaje samopouzdanja i vjere u sebe. Imena Mille, Mbombe, Songa, Geremija i Laurena su obilježila kamerunski nogomet tokom proteklih dvadeset godina, a danas ponovo imaju nekoliko odličnih igrača.

Ipak, i pored sjajnih igrača u Kamerunu sada najviše očekuju od Paula Le Guena, mladog francuskog stručnjaka koji je trenersku vrijednost dokazao vodeći Lyon. Od Le Guena se očekuje da sjajne igrače sklopi u kolektiv koji će znati odgovoriti najvećim izazovima kakve nosi Svjetsko prvenstvo.

Mrežu Kameruna čuva Idris Kameni, solidni čuvar mreže Espanyola koji povremeno, poput svih afričkih golmana, pokaže nesigurnost. Ispred njega je vrlo dobri Sebastien Bassong iz Tottenhama, dok po bekovima igraju veteran Geremi, nekadašnji igrač Reala i Chelseaja, i Benoit Assou-Ekotto, koji je odlučio zaigrati za Kamerun i pored toga što su ga zvali da igra za Francusku. Ove sezone je Ekotto u dresu Tottenhama pokazao da se radi o igraču najviše klase.

Dva centralna vezna su ponajveća snaga Kameruna. Stephane M'Bia iz Marseillea i Alexander Song iz Arsenala su u stanju razgraditi napad svakog tima, dok nešto ofanzivnije igra Jean Makoun iz Lyona koga odlikuje snažan šut. Tu je i vrlo dobri ljevak iz Betisa, Achile Emana, dok je najveća zvijezda Lavova Samuel Eto'o, zvijezda koja se dokazala u Barceloni.

Igrački kadar Kameruna:

Golmani: Hamidou Souleymanou (Kayserispor/Turkey), Carlos Kameni (Espanyol/Spain), Guy Roland Ndy Assembe (Valenciennes/France)
Odbrana: Benoit Assou-Ekotto (Tottenham/England), Sebastien Bassong (Tottenham/England), Gaetan Bong (Valenciennes/France), Aurelien Chedjou (Lille/France), Geremi (Ankaragucu/Turkey), Stephane Mbia (Marseille/France), Nicolas Nkoulou (Monaco/France), Rigobert Song (Trabzonspor/Turkey)
Sredina: Eyong Enoh (Ajax/Netherlands), Jean II Makoun (Lyon/France), Georges Mandjeck (Kaiserslautern/Germany), Joel Matip (Schalke/Germany), Landry Nguemo (Celtic/Scotland), Alexandre Song (Arsenal/England)
Napad: Vincent Aboubakar (Coton Sport), Eric Choupo-Moting (Nuremberg/Germany), Achille Emana (Betis/Spain), Samuel Eto'o (Inter Milan/Italy), Mohamadou Idrissou (Freiburg/Germany), Achille Webo (Mallorca/Spain)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.