Lendrić: Titulu neću obećati, jednom sam se opekao

Novi - stari napadač Željezničara za SportSport.ba

Lendrić: Titulu neću obećati, jednom sam se opekao · Intervju

Jedan od onih koji su se ove zime vratili u staro jato je Ivan Lendrić. On je poslije nove godine krenuo stopama Nemanje Bilbije, Miloša Filipovića, Aleksandra Kosorića i drugih koji su se vratili u klub gdje su pružali najbolje partije. 

Lendrić je iz Željezničara otišao na ljeto 2017., ali Željezničar iz njega nije nikada. Sada je i njemu definitivno jasno kako je tim s Grbavice jedini za kojeg može igrati u BiH do kraja karijere što je i priznao u razgovoru za SportSport.ba.

Osim toga, govorio je i o inostranim angažmanima, razgovoru sa Amarom Osimom, ali za početak o neuspjeloj proslavi titule na proljeće 2017. godjne.

Tada je Lendrić pozivao navijače Željezničara da dođu slaviti ispred Vječne vatre titulu šampiona BiH jer su Plavi imali četiri boda viška tri kola prije kraja. Nije se činilo da će ih nešto omesti u osvajanju titule, ali na kraju je Zrinjski ipak postao šampion.

Navijači su na račun Lendrićevih izjava zbijali šale, ali on kaže kako ga to nije pogađalo obzirom da je 'operisan' od društvenih mreža.

"Za te šale stvarno ne znam. Ja kad sam otišao iz Želje nisam puno čitao novine. Nemam ni društvene mreže, ni Facebook, ni Instagram, operisan sam od toga, tako da me to nije ni doticalo puno. Meni, saigračima i stručnom štabu je bilo najteže. Loš je taj period bio. Otišao sam onda kući, vratio sam se na pripreme, prošli smo Zetu i onda sam otišao u Lens".

Prošli put, kada ste bili u Željezničaru, 'za dlaku' ste ostali bez titule, ima li straha kod Vas da se taj scenario ne ponovi?

"Pa, bit će to sve blizu, to je sigurno. Ja nemam straha što se fudbala tiče, ne poznajem tu riječ. Znamo da nije Željo jednini koji želi titulu. Niti jedan moj saigrač nema straha, mislim da smo iskusna ekipa koja zna da ne smije poletjeti ako dobije jednu ili dvije utakmice. Željo je u prvom dijelu sezone dobio 90 posto teških utakmica, a gubio od lakših rivala. Zato moramo biti oprezni. Pogledajte Sarajevo, oni imaju mentalitet da dobijaju utakmice koje su 50-50. Nadam se da ćemo u nastavku sezone dobiti većinu malih utakmica, tako da će nam u težim biti nešto lakše psihički".

Da se vratimo na ljeto 2019. Vratili ste se u Premijer ligu BiH nakon dvije godine. Obukli ste dres Zrinjskog, ali čini se kako šest mjeseci u Mostaru nije proteklo onako kako ste očekivali?

"Ja nisam zadovoljan kako sam igrao u Zrinjskom. Ali, ne bih se vraćao na taj period, bilo je tu svašta. Ja na neke stvari nisam mogao uticati. Nisam se ja puno bunio kad me je Žižović stavio na klupu, samo sam želio da se završi polusezona i da raskinem ugovor. Od prvog momenta su mi dali doznanja da mi je puno zamjereno to što sam slavio golove u dresu Želje protiv Zrinjskog, ali oni ne znaju pozadinu cijele priče. Ipak, Zrinjskom i njegovim navijačima zaista želim sve najbolje i mislim sve najbolje o njima. Ali, zna se da je Željo moj klub, možda to oni i nisu prihvatili baš najbolje. Ali, ljutio se neko, ne ljutio, to je tako. To nije značilo da ja protiv Želje neću dati 100 posto. Ja sam se radovao pobjedi protiv Želje, profesionalac sam. Ali, Željo je jedini klub koji u meni budi emociju da mogu igrati na 300 posto svojih mogućnosti".

Nakon raskida sa Zrinjskim imali ste ponudu iz Japana. Kako Vas je Amar Osim pridobio da se vratite u staro jato?

"Ja sam s Amarom pričao 10-ak puta i prije ovoga, bili smo i na kafi i na večeri. Znam ga od ranije. Mi kad smo pričali sad prije nego što sam došao u Želju, nazvao sam ga i pitao za Japan. Imao sam ponudu iz Japana, a on mi je rekao za njih da je sve super i sve pet. Kasnije mi je rekao da će Krpić vjerovatno ići i da bi me volio vidjeti opet u plavom dresu. On mi je rekao sam ja jedina opcija da zamijenim Krpića. Ja i Amar smo jednom sjeli i to je bilo to. Htio sam biti malo bliže kući, razmislio sam o svemu i prihvatio ponudu Želje. Posebno sam sretan zbog ambicija i planova kluba koje mi je Amar ispričao".

Kako Vam se čini igrački kadar?

"Došao je Aco (Kosorić), Stana (Stanić)je ostao, Kemo (Osmanković) je tu, Veca (Kjosevski), Žerić mali... Meni je super ekipa. Meni su moji saigrači najbolji, oni su mi sve. I kad sam bio najbolji strijelac lige ja to nisam bio sam. Samo uz saigrače mogu biti pravi. U bilo kojem klubu da igram meni su moji saigrači najbolji. Ali,za Želju zaista milsim da ima super ekipu. Ne želim ipak obećavati titulu, opekao sam se jednom, sada zaista neću. Malo sam iskusniji sada. Ne osvaja titulu uvijek najbolja ekipa. Moraš nekada imati i malo sreće i dobre forme u odlučujućim trenucima. Nema smisla sada pričati o tituli jer je do kraja mnogo ostalo".

... a liga?

"Ne znam koliko je liga bolja u odnosu na protekli period jer je meni uvijek bila dobra. Meni je lakše bilo igrati u drugoj francuskoj nego u BiH. Lakše mi je bilo i u prvoj belgijskoj nego ovdje. Lakše mi je tri puta bilo u HNL-u nego u BiH. Luka Modrić je najbolji primjer, on je rekao isto da mu je ovdje najteže. Ovdje vi nikada ne znate hoće li Željo dobiti kući Velež. Izjednačena je liga mnogo. Evo, uzmite primjer srbijanske ili hrvatske lige. Vi tu znate pet godina unaprijed ko će biti prvak. Ovdje je svake godine izjednačeno u vrhu. Ne znam kad je posljednji put neko bio prvak tri kola prije kraja, a u susjednim zemljama se šest - sedam kola prije kraja matematički zna prvak. Ovdje nikada ništa ne znate, teren, suci... Ali, moram pohvaliti suce, mnogo su se popravili. Ono što želim da kažem jeste da ti ovdje ni jedan meč ne dopušta da se opustiš".

Ko je trenutno najbolji igrač Premijer lige BiH?

"Meni je Meša Alispahić top, top igrač. Znam ga iz Šibenika i Dinama. O Štiliću ne treba trošiti riječi. Njih dvojica su mi najbolji u ligi".

Ko je najbolji defanzivac protiv kojeg ste igrali?

"Aldin Džidić. On je bio napadač prije, pa zna kretnje, zna sve... Čelik je u to vrijeme bio jedini klub kome nisam mogao dati gol. Njemu nikad nisam mogao dati gol, to je nemoguće... On mi je ostao u sjećanju, eto. Dobar igrač".

Ako izbacimo Grbavicu iz kombinacija, na kojem stadionu volite igrati najviše, a na kojem najmanje?

"Najmanje volim igrati u Tuzli, teren je uvijek jako loš. A najviše volim na Pecari. Tu mi je top, nikada nismo imali nikakvih problema, stvarno. Pravi je nogometni stadion."

Koga najviše volite pobijediti?

"Sarajevo, Zrinjski... Tu imam najveći motiv"

Klub za koji nikada ne biste zaigrali?

"Mene je Sarajevo zvalo dva - tri puta. Posljednji put sam pričao s Emirom Hadžićem. Rekao sam mu u šali 'što me ne zoveš, vidiš da nemate napadača', on mi je odgovorio 'pa šta ću te zvati kad znam da nikad ovdje ne bi došao'. I stvarno je u pravu. Protiv Sarajeva stvarno nemam ništa, nikada nisam riječ rekao, niti ću. U BiH sam mogao samo za Zrinjski i Želju igrati. A, garantujem životom da će Željo do kraja karijere biti jedini klub iz BiH u kojem mogu igrati. Ovdje se najbolje osjećam".

Imali ste nekoliko inostranih angažmana, ali brzo ste mijenjali klubove. Mislite li da se mogli više?

"Ne mogu ja uticati na neke stvari. Evo dat ćemo primjer Lensa. Mene je Casanova (Alain) doveo u Lens, dok je on bio trener ja sam imao 12 utakmica i šest golova. Kad je došao novi trener, maknuo je šest igrača. To je tako vani. Oni dovedu igrača od tri ili četiri miliona eura za dva sata. Šest igrača je maknuto u januaru od sedam koji su došli na ljeto. Jedino sam ja ostao. To je tako vani. Kad se promijeni trener dosta stvari se promijeni".

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Za kraj, kako Vam je u Sport centru u Međugorju?

"U Međugorju mi je top, dobra je usluga, sve najbolje mogu reći, zaista", kaže Lendrić na kraju razgovora za naš portal.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

Top Komentari

Div iz šehera
Cuj nije cuo hahahahaa
11 2
Sa1946
A nije se halalio titule?
8 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi