Borcu UEFA rekla "ne", a Željezničaru CAS: Da li će Mladost imati više sreće?

Borbe za licencu

Borcu UEFA rekla "ne", a Željezničaru CAS: Da li će Mladost imati više sreće?

A. Beganović

Iako je premijerligaška sezona okončana prije nekoliko dana, bosanskohercegovački klupski fudbal i dalje je top tema u medijima, a razlog je samo jedan. Neizdavanje licence za takmičenje u Premijer ligi za narednu sezonu FK Mladost.

Mladost je takmičenje okončala na devetom mjestu premijerligaške tabele i na fudbalskom terenu je izborila ostanak u eliti, no ekipi iz Doboj Kaknja "presudila" su Komisije za licenciranje.

Na Prvostepenoj komisiji Mladost je "pala" zbog neispunjavanja finansijski i infrastrukturnih uslova, no nakon žalbe Drugostepena komisija je zaključila da su finansijski uslovi ispunjeni, a infrastrukturni nisu.

Problem je prema obrazloženju Drugostepene komisije koje je SportSport.ba ekskluzivno objavio stadion za odigravanje mečeva, a očekivano, nakon što je Odluka ugledala svjetlo dana iz Mladosti su smatrajući da su sve kritetrije ispunili, najavili borbu za ostvarivanje svojih prava.

Formirali su kako saznajemo pravni tim u kojem se nalazi i nekoliko stranaca, pozvali su Fudbalski savez i klubove na zajednički sastanak, a uskoro će uputiti žalbu Izvršnom odboru. Ukoliko žalba ne prođe sasvim sigurno će se žaliti i CAS-u.

Na ruke Mladosti ide i to što Odluka nije donesena jednoglasno, što je za SportSport.ba potvrdio i predsjednik Drugostepene komiisje za licenciranje, tako da se u narednim danima sasvim sigurno može očekivati nastavak ovog "slučaja".

Borac i Željezničar "žrtve" Komisija za licenciranje

Oglasi

Mladost nije prvi klub u Bosni i Hercegovini koji se susreće sa ovom problematikom, odnosno najsvježiji primjeri a nisu jedini, su Borac i Željezničar, koji su zbog odluka Komisija za licenciranje izgubila ono što su zaslužili na terenu.

Prije tri godine bez licence za domaće takmičenje ostao je aktuelni prvak Bosne i Hercegovine, Borac iz Banja Luke. Banjolučani su "pali" zbog finansijskog kriterija, odnosno duga prema Školi fudbala Džaja. Završili su tu sezonu na 9. mjestu, baš kao i Mladost ovu, no morali su pakovati kofere za niži rang.

I nisu se mirili sa ovom odlukom, a preko Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine žalili su se Evropskoj fudbalskoj federaciji. Dugo su u Banjoj Luci čekali na odgovor iz Niona, a kada je stigao, nekoliko dana prije žrijebanja za narednu sezonu, ostali su razočarani.

Iz UEFA su u odgovoru poručili da su komisije za licenciranje nezavisne u donošenju odluka te da su njihove odluke konačne i obavezujuće, a Izvršni odbor FSBiH nije nadležan da donosi bilo kakve odluke u procesu licenciranja.

"U dopisu dostavljenom u N/FS BIH iz UEFA Odjela za licenciranje klubova 21. juna 2018. godine, navedeno je da su komisije za licenciranje klubova nezavisne u donošenju odluka, te da su njihove odluke konačne i obavezujuće, a da Izvršni odbor N/FS BIH nije nadležan za donošenje bilo kakvih odluka u postupku licenciranja klubova.

Oglasi

U skladu s tim, a uzimajući u obzir kalendar takmičenja u BHT Premijer ligi BiH za sezonu 2018/2019, žrijebanje takmičarskih brojeva klubova za novo prvenstvo biće obavljeno u hotelu “Terme“ na Ilidži 27. juna u 12 sati, u skladu sa prethodno donesenim odlukama i sa klubovima kojima su nadležne komisije za licenciranje klubova izdale potrebne licence, istakli su iz bh. kuće fudbala", navedeno je prije tri godine na stranicama Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine.

Godinu dana kasnije, po pitanju licenciranja ništa novo, odnosno nakon Borca bez licence, ali ne za domaća nego za evropska takmičenja, ostao je Željezničar. Plavi su kao i Borac "pali" zbog neispunjavanja finansijkog kriterija, odnosno zbog duga prema svom bivšem treneru Slaku Petroviću.

Kao i Borac prije tri godine, a danas Mladost, nisu se u taboru Željezničara mirili sa ovom odlukom, pogotovo zbog toga što su cjelokupan dug isplatili Petroviću, ali nekoliko dana nakon roka određenog u procesu licenciranja.

Iz Željezničara su uputili tužbu Sudu za sportsku arbitražu (CAS) u Lozani, no ostali su kratkih rukava, odnosno CAS je odbio žalbu i tako je potvrdio odluku Drugostepene komisije za licenciranje, a iz Fudbalskog saveza BiH su tada istakli:

"U proteklom periodu javnost je bila upoznata o ovom slučaju, te je obaveza Administracije NS/FS BiH da nakon zaprimljene presude, obavijesti javnost o konačnoj odluci Arbitražnog tribunala za sport.

Ovom odlukom Arbitražni tribunal za sport iz Lozane odbija tužbu protiv NS/FS BiH koju je FK Željezničar Sarajevo uložio dana 18.06.2019. godine na odluku Drugostepene komisije za licenciranje kubova NS/FS BiH od dana 27.05.2019. godine, te istu potvrđuje u cijelosti. FK Željezničar iz Sarajeva je nakon odluke Prvostepene komisije za licenciranje klubova NS/FS BiH o neizdavanju licence ovom klubu za učešće u UEFA takmičenju u sezoni 2019/2020. uložio žalbu na njihovu odluku, a Drugostepena komisija za licenciranje klubova NS/FS BiH je u cijelosti potvrdila odluku provostepenog organa za licenciranje klubova u ovom predmetu. Žalba FK Željezničar Sarajevo je odbijena, a klubu nije izdata licenca za UEFA takmičenje u sezoni 2019/2020.

Na osnovu odluke Arbitražnog tribunala za sport FK Željezničar Sarajevo je dužan platiti troškove arbitražnog postupka, uključujući troškove obeštećenja NS/FS BiH i ostale troškove nastale tokom samog postupka u Lozani. Ovom odlukom CAS je potvrdio ispravnost rada Administracije za licenciranje klubova NS/FS BiH, te poštovanje svih relevantnih propisa i pravilnika NS/FS BiH.”

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Dakle, Borac i Željezničar nisu uspjeli "poništiti" odluke Komisije za licenciranje Fudbalskog saveza BiH ni u Evropskoj fudbalskoj federaciji, a ni na Sudu za sportsku arbitražu, a da li će u tome uspjeti Mladost vjerovatno će se saznati u narednim danima.

Prvi čovjek Mladosti, Mensur Mušija, najavio je pravnu borbu, no teško je prognozirati da li će na kraju izaći kao pobjednik. 

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Coru
A STO NEMA CLANKA DA JE UEFA OTVORILA ISTRAGU O NOGOMETNOM SAVEZU B I H . ????
24 1
Manager
I ne dobija se licenca na sreću. Mladosti ne treba sreća da dobije licencu ,niti su navedeni ostali bez licence jer nisu imali 'sreće'. Zna se na osnovu čega se dobija ili ne dobija licenca ,a to nije sreća ili nesreća :) ..
20 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi