Nevjerovatna fudbalska situacija u jednoj od najmanjih evropskih država

Trude se maksimalno da fudbal živi

Nevjerovatna fudbalska situacija u jednoj od najmanjih evropskih država

H. Zilić

Fudbal se igra skoro na svakom dijelu planete, a pojedine države imaju i zanimljiva nacionalna takmičenja. Jedna takva situacija dolazi nam iz Evrope.

U podnožju Alpa zmeđu Austrije i Švicarske smješten je Lihtenštajn jedna od najmanjih evropskih država.

Lihtenštajn ima svoje fudbalske selekcije koje redovno nastupaju u kvalifikacijama u svim kategorijama, naravno imaju i seniorsku selekciju, ali situacija sa klubovima je specifična u ovoj simpatičnoj evropskoj zemlji.

Lihtentštjan ima samo sedam registrovanih klubova i nemaju svoju ligu.

U Lihtenštajnu su registrovani: Vaduz, Balzers, Treisenberg, Schaan, Ruggell, Eschen i Triessen.

Zbog nedostatka klubova Lihtenštajn nema svoju ligu, pa tako jedini profesionalni klub Vaduz svoje utakmice igra u švicarskom prvenstvu. Bili su i članovi najjačeg švicarskog društva Super league, a većinom su u Challenge league, drugoligaškom društvu u Švicarskoj.

Oglasi

Za razliku od prvenstva Lihtenštajn ima Kup takmičenje i tu vidimo dosta zanimljivih situacija.

Pomenuti klubovi za Kup prijave druge, neki i treće timove, pa ćemo tako ove sezone u polufinalu gledati duel Balzersa i Balzers 2. Isti klub igra polufinale, ali sa dva različita tima, nevjerovatna situacija.

Ovu odluku je Savez u Lihtenštajnu donio kako bi svi igrači imali takmičarske utakmice, jer država nema ni omladinske lige, pa se često prijavljuju u švicarske omladinske nivoe.

U drugom polufinalu Kupa Lihtentšajna igrat će Eschen i Vaduz.

Vaduz je ujedno i najtrofejniji tim u Lihtenštajnu, domaći Kup su osvajali čak 48 puta. Iza Vaduza na ovoj listi je Balzers sa 11 titula, Triesen ima osam, Eschen pet, a Scaahn tri titule u Kupu. Ruggell i Triesnberg su igrali finala, ali nisu nikada osvajali trofeje.

Lihtenštajn planira u skorije vrijeme osnovati i šampionat jer je u planu da se u ovoj zemlji formiraju još tri fudbalska kluba, pa bi po pravilu mogli igrati prvenstvo. Prema pravilniku UEFA-e, nacionalni šampionat mora imati najmanje osam klubova.

Lihtenštajn je imao svoj šampionat od 1934. do 1937. godine, Triesen je tri puta bio prvak, a Vaduz jednom, ali nakon Drugog svjetskog rata, klubovi iz Lihtešntajna pridružili su se Fudbalskom savezu Švicarske jer je finansijski bilo puno lakše.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi