"Fudbalski patuljak" je ustao i šokirao svijet: Nemaju svoju ligu, ali klub u Evropi da
Foto: Twitter

Nevjerovatan rezultat

"Fudbalski patuljak" je ustao i šokirao svijet: Nemaju svoju ligu, ali klub u Evropi da

E. Ganibegović
Teme:

Lihtenštajn je jedina članica FIFA-e koja nema svoju ligu.

Bosna i Hercegovina je prije dvije noći bila najbliže da dobije jedan klub u grupnoj fazi UEFA-inih takmičenja. Zrinjski je s igračem više 60 sekundi prije kraja dvomeča sa Slovanom imao sve u svojim rukama za prolazak dalje, ali nije uspio.

Ono što Bosna i Hercegovina i Zrinjski nisu uspjeli, jesu Lihtenštajn, državica od 37.000 stanovnika, i Vaduz.

Na jesen će Lihtenštajn u UEFA-inim takmičenjima imati jedan više klub od Bosne i Hercegovine, a jednak broj kao što će imati zemlje poput Hrvatske, Grčke ili Poljske.

"Dokazali smo da je nemoguće moguće", ispalili su iz Vaduza u četvrtak.  I dok je izjava "nemoguće moguće" otrcana i često daleko od istine, u slučaju Vaduza ona je bliža istini nego u mnogim drugim slučajevima.

Oglasi

Švicarski drugoligaš je na putu do Konferencijske lige eliminisao slovenački Koper, a potom napravio još više senzacija: eliminisao je turski Konyaspor i austrijski Rapid Beč.

"Kad smo rekli da bi bilo zabavno igrati grupnu fazu, svi su se smijali. I stvarno jesmo i zaslužili smo. Ovo je ljepota nogometa. Divno je da autsajder može pobijediti, a to se dogodilo i u našem slučaju", rekao je Manuel Sutter, napadač Vaduza.

Da, moguće je biti član FIFA-e i UEFA-e, a nemati svoju ligu. Kneževina Lihtenštajn s gotovo 40.000 stanovnika prava je senzacija u svijetu nogometa. Ima samo sedam klubova, što je premalo da bi se uopće razmišljalo o stvaranju nacionalne lige (minimalno osam momčadi je zahtjev UEFA-e; na primjer, kada se Gibraltar pridružio UEFA-i u maju 2013., morao je povećati ligu sa šest na osam momčadi da bi mogli razmišljati o igranju u kupovima).

I to je to. Da je Lihtenštajn želio napraviti ligu, imao bi četiri mjesta u UEFA-inim kupovima, ali teško je zamisliti da bi, naprimjer, Vaduz pristao na takvo rješenje. Za ovaj klub to bi bilo sportsko ispadanje: ne bi mogao održati svoju momčad i privući igrače da je igrao prvenstvo Lihtenštajna, a ne u švicarskoj drugoj ligi. Razina je puno viša i dobre igre odmah privlače pozornost klubova iz domaće Superlige.

Jedini put do pehara lihtenštajnskih timova je kroz nacionalni kup. I tu je dominacija Vaduza nevjerojatna: od 1997. nije pobijedio samo jednom (2012. je izgubio u finalu nakon jedanaesteraca; osim toga, izdanja 2019./20. i 2020./21. otkazala je pandemija, ali upravo je Vaduz predstavljao Lihtenštajn u Evropi). 

U finalima je bilo rezultata poput 9-0, 8-0, 6-0, 5-0 ili čak 11-0. S obzirom na cijelu historiju (kup se igra od 1945.), u 77. izdanja Vaduz je 61 put nastupio u finalu, a u čak 48 ih je dobio.

Ono što je također jako zanimljivo jeste put Vaduza u Ligu prvaka. Naime, ako bi postali prvaci Švicarske, jednostavno ne bi mogli zaigrati u Ligi prvaka jer to mjesto pripada švicarskim timovima.

Potražite više informacija na temu UEFA Konferencijska liga:

Trenutno je jedini put Vaduza da se plasira u Ligu prvaka osvajanje Konferencijske lige (kako bi izborili Evropsku ligu naredne sezone), a onda i odmah naredne sezone osvajanje Evropske lige kako bi izborili mjesto u Ligi prvaka, što je u domenu naučne fantastike.

Vaduz će u Konferencijskoj ligi igrati u grupi E zajedno s AZ Alkmaarom, Apollonom i Dniprom.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi