Tudor izmislio taktiku za odbranu od Messijevih slobodnjaka: Funkcioniše sve dok se ne zatrči

Kako se odbraniti?

Tudor izmislio taktiku za odbranu od Messijevih slobodnjaka: Funkcioniše sve dok se ne zatrči

Edmir Škorić

Kada se Lionel Messi sprema izvesti slobodan udarac, onda se protivnički igrači uglavnom mole Bogu ili traže neki plan kako da pokušaju da ga zaustave.

Uglavnom, ovisno o poziciji odakle šutira, možete da očekujete pogotke u takvim situacijama. Međutim, sinoć je perfektno izveden slobodnjak Argentinca odsjeo na okviru gola.

Gosti iz Marseillea imali su mnogo sreće u 35. minuti, pošto je Messi pogodio prečku, ali kasnije je Neymar postigao gol za pobjedu Parižana u velikom francsukom derbiju.

Marseille je međutim pokazao koliko se boji izvođenja slobodnog udarca Messija, primjenom neke ekstremne taktike da ga spriječi u postizanju gola, a on je opet zamalo postigao gol.

U fudbalskoj historiji nema puno igrača koji su zabili više golova od Messija iz slobodnih udaraca. On ih je ukupno dao 60 u karijeri na ovaj način.

I u 35. godini Messi ima magičan udarac, a protivnički igrači se boje, što je najbolje pokazao Marseille u nedjelju.

Oglasi

Ekipa Igora Tudora imala je unaprijed isplaniran trik kako da zaustave sedmerostrukog osvajača Zlatne lopte i stiče se dojam da su ovo već uvježbavali na treningu ranije.

Osim živog zida sačinjenog od tri igrača, ostali igrači su napravili "drugi živi zid". Na obje stative stao je po jedan igrač, a uočit ćete da su se svi igrači gostiju znali postaviti kako bi se zaštitili od Messija.

Ni to nije uspjelo, taktika je pala u vodu čim se Argentinac zatrčao, ali ipak su imali dosta sreće jer je lopta pogodila u prečku. Nakon što se odbila od prečke, lopta je došla do Marca Verrattija, ali njegov udarac glavom je izblokiran.

Navikao se Messi da se igrači protivničkog tima na sve načine pokušaju odbraniti od njegovih udaraca. Upravo zbog zvijezde PSG-a je i osmišljeno ono popularno ležanje iza živog zida kako se ne bi dozvolilo da lopta prođe ispod.

Potražite više informacija na temu Ligue 1:

Real Sociedad je ranije imao je sličnu taktiku kao i Marseille, postavivši čak sedam igrača iza zida u utakmici španske lige, dok je Sevilla koristila taktiku FIFA 20 po kojoj igrač trči unatrag i glavom šalje loptu preko gola.

No, PSG je jednostavno takav tim, pa ako uspijete da se odbranite od Messija, sačeka vas Neymar, a ako ne i Brazilac, tu je onda Mbappe...

Top Komentari

EdoM1
Ležanje iza živog zida nije izmišljeno radi Messija, to je "patent" Ronaldinha
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti