Litva teško do pobjede nad Makedonijom

Opet sudije u centru pažnje

Litva teško do pobjede nad Makedonijom

Litvanci su nakon dosta uzbuđenja uspijeli stići do svoje prve pobjede na Eurobasketu. Protiv neumornih i borbenih Makedonaca slavili su 75:67. Ipak utakmica je u završnici opet ostala u sjeni čudnih sudijskih odluka trojke Artega, Koromilas, Vyklicky.

39 sekundi prije kraja kada je rezultat lomio (69:65) dosuđena je tehnička greška Peri Antić nakon čega su nezadovoljni navijači Makedonije počeli ubacivati predmete u teren.

Za razliku od utakmice koja je odigrana večer ranije, Litvanci ovaj put nisu forsirali šut za tri poena, pogodili su dvije lopte od šest, ali su zato većim dijelom utakmice držali procenat šuta na nekih 50 posto. Na kraju prvog dijela Makedonija je vodila 57:50, a loše otvaranje posljednje četvrtine, Makedonci su skupo na kraju platili.

Litva bježi na 63:50, ali Makedoni rade sjajnu seriju 12:2 u nekih pet minuta pa nakon poena Ilijevskog dolaze na dostižnih 65:62. Darijus Lavrinovic i Kalnietis vraćaju prednost Litvancima koji su na kraju pobjedu ovjerili sa linije slobodnih bacanja.Pero Antić je zaradio tehničku nakon čega su poklon sudijske trojke Litvanci iskoristili za pobjedu. Kalnietis je ubacio 17 poena, Maciulis 14 u sastavu Litve.

Kod selekcije Makedonije Ilijevski zaključio susret sa 13 poena, Antić ga je pratio sa poenom manje, dok se McCalebb zaustavio na 11.

Litva - Makedonija 75:67
Litva:Motiejunas 11, Kalnietis 17, Kuzminskas, D.Lavrinovic 6, Maciulis 14, Delininkaitis 2, Seibutis 9, Kleiza, K.Lavrinovic, Pocius 4, Valanciunas 11, Javtokas 1. Selektor: Jonas Kazlauskas
Makedonija: Kostoski, Ilievski 13, Sokolov, McCalebb 11, V.Stojananovski 4, D.Stojanovski 6, Brčkov, Gečevski 8, Antić 12, Djuroski, Čekovski 5, Samardzinski 8. Selektor: Ales Pipan.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti