Litvanci bez milosti i protiv Francuza

Turska i dalje neporažena

Litvanci bez milosti i protiv Francuza

U derbiju grupe D između dvije neporažene reprezentacije, Litvanije i Francuske, pobjedu je upisala Litvanija, dok je Turska u grupi C upisala četvrtu pobjedu protiv reprezentacije Portorika i osigurala plasman u osminu finala.

Litvanija je sa 69:54 savladala Francusku, te još jednom pokazala da je, bez obzira na izostanak nekoliko ključnih igrača, jedan od favorita za medalju. Ipak, utakmica za Kemzurine momke nije dobro počela. Francuska je dobro otvorila utakmicu i nakon deset minuta vodila sa 24:11. Onda su na scenu stupili Kleiza, Pocius i drugovi.

Do poluvremena su uspjeli smanjiti prednost na šest razlike (30:24), da bi u trećoj četvrtini napravili veliki preokret i stigli do vodstva od 54:41. Nakon toga Litvanci nisu ispuštali prednost. Zeleni su sasvim zasluženo upisali četvrtu pobjedu koja im donosi prvo mjesto uoči osmine finala.

Jonas Maciulis je odigrao najbolju utakmicu u dosadašnjem dijelu prvenstva, ubacio je 19 poena, a Linas Kleiza je dodao 15 poena. Solidni su bili Kalnietis sa 9 i Pocius sa 8 poena. Kod Francuza je Nicolas Batum bio najefikasniji sa 13 poena, a Mickael Gelabale je dodao 10 poena.

Utakmica između Turske i Portorika ponudila je dosta više neizvjesnosti i uzbuđenja. U samom finišu meča Turska je uspjela slomiti Portorikance, koji su imali vodstvo većim dijelom utakmice, ali i posljednji napada za produžetak ili pobjedu. Međutim, nisu uspjeli, ostalo je 79:77 za domaćina koji je ostao neporažen.

Hedo Turkoglu je sa 16 poena predvodio Tanjevićevu reprezentaciju, Ersan Ilyasova je dodao 13 poena i 13 skokova, Omer Onan 12 poena, a Semih Erden 10 poena i 6 skokova. Angel Vassallo je kod Portorika sa 19 poena bio najefikasniji, a uz njega najraspoloženiji je bio Peter Ramos sa 15 poena i 12 skokova.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.