Litvanci pregazili Argentinu
Sjajna partija Litvanaca

Prvi put u polufinalu SP-a

Litvanci pregazili Argentinu

M. Maksimović

Posljednji učesnik polufinala SP,je selekcija Litve. Kada se možda u najmanje očekivalo od selekcije, koju vodi Kestutis Kemzura je razbila Argentinu 104:85, za svoje prvo polufinale u istoriji Svjetskih prvenstava.

Polufinale je rezultatski bilo zanimljivo samo do neke šeste minute, a kada je Jasaitis ubacio tricu za 15:10, Litva je počela stvarati prednost koja je nakon deset minuta igre iznosila deset poena (28:18), nakon poluvremena velikih dvadeset (50:30).

Argentinci nisu uspjeli doći sebi niti na poluvremenu, pa je u nastavku Litva nastavila tamo gdje je stala. Za nekih šest minuta to je bilo 16:6, pa smo na semaforu imali 4:47 prije kraja
treće četvrtine, vodstvo Litve 66:39. Do kraja je samo bilo pitanje kojim će rezultatom završiti utakmica, a posljednje poene u ovom susretu je ubacio Jankunas za 104:85. Litvanci su u susretu protiv Argentine ostvarili nešto što mnoge selekcije sanjaju. Sedam igrača se upisalo u listu strijelaca i svih sedam je ubacilo više od deset poena.Jasaitis je predvodio društvo sa 19 poena, Kleiza je dodao 17 uz 9 skokova,16 je ubacio Pocius.

Kod ispuhane Argentine Carlos Delfino je sa 25 poena bio usamljen. Luis Scola je postigao 13 poena, imao je 4 skoka, ali je izgubio četiri lopte.Za dva poena je šutirao 5/16.

Litvanci su napokon i na SP nešto napravili i to nakon 11. mjesta u Poljskoj lani na EP, nakon što su nastup otkazali Šarunas Jasikevičius, Ramunas Šiškauskas, Rimantas Kaukenas, te povrijeđeni Darjuš i Kšištof Lavrinovič

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.