Litvanci slavili, finale za Hrvate ostalo samo san

Eurobasket, polufinale

Litvanci slavili, finale za Hrvate ostalo samo san

Prvo polufinale ovogogišnjeg Eurobasketa opravdalo je sva očekivanja, a na kraju je duel između Hrvatske i Litvanije pripao je Litvancima, koju je naša selekcija savladala u grupnoj fazi, rezultatom 77:62.

Prvih deset minuta igre pripalo je reprezentaciji Litvanije koja je na krilima Kleize, koji je ubacio 11 poena za tokom prve četvrtine, vodila sa 24:19. 

Kleiza je u drugom dijelu igre nastavio tamo gdje je stao u prvom. Prvo je pogodio tricu, a zatim i dva slobodna bacanja za vodstvo 29:20. 

Kada je Kleiza ostao bez “municije”, stala je i Litvanija, a reprezentacija Hrvatska je tricom Rudeža prišla na minus dva. Stožice kojima su dominirali Hrvati proključale su nakon što je Žorića sa četiri uzastopna poena izjednačio na 31:31, ali je na kraju prvo poluvrijeme pripalo reprezentaciji Litvanije rezultatom 40:37

U trećoj četvrtini desio se pravi košmar za hrvatske košarkaše, a u trećoj dionici igre u kojoj su Litvanci predvođeni Kalnietisom zatrpali koš Hrvata sa 21 poenom, igrači Jasmina Repeše uspjeli su postići tek osam poena. Upravo ovaj podatak rezultirao je vodstvom Litvanije od 61:45 na kraju trećeg dijela igre. 

Litvanija skoro da danas nije imala lošeg pojedinca u svom sastavu kojeg su predvodili Maciulis sa 23, Kalnietis sa 19, te Kleiza sa 22 poena. Iako nije imao neki značajan poenterski učinan Valanciunas je sjajno kontrolisao reket, te imao nekoliko sjajnih blokada nad hrvatskim 

Iako je imao katastrofalnu šutersku noć Bojan Bogdanović uspio je ubaciti 15 poena.

Na kraju možemo reći da su Litvanci svojom najboljom partijom na Evropskom prvenstvu zasluženo izborili finale ovogodišnjeg Eurobasketa.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti