Litvanci teško preko Kineza među osam

Litvanci teško preko Kineza među osam

Litvanija je teško, ali sasvim zasluženo, stigla do pobjede protiv Kine (78:67) i plasirala se u četvrtfinale gdje ih čeka Argentina ili Brazil.

Utakmica je bila puna naboja, puna preokreta. Kinezi su još jednom pokazali da znaju i mogu, uprkos izostanku prve zvijezde Yao Minga. Na početku meča su Kinezi diktirali tempo igre, imali su rezultat, ali su Litvanci u drugoj i trećoj četvrtini otišli na veliku prednost.

Međutim, žilavi Kinezi se ne predaju i pred kraj meča se potpuno vraćaju u igru. Ali, Kinezi nisu imali ono što imaju Litvanci. Linasa Kleizu. Taj čovjek je uništio kineske snove o četvrtfinalu.

Nakon prvih deset minuta igre Kina je vodila sa 22:17, Litvanija je do poluvremena napravila preokret i odlazi na odmor sa plus 3 (43:40). Treća četvrtina utakmice je bila ključna, nju su Litvanci dobili sa 21:11 i u odlučujuću četvrtinu ulaze sa vodstvom 64:51.

Kinezi se nisu predali i tri minute prije kraja smanjuju na samo 67:62, ali onda na scenu stupa Linas Kleiza i u zadnje tri minute stavlja deset poena i riješava pitanje pobjednika.

Litvanci su bili odlični u skoku, Kinezi im nisu mogli parirati čak ni sa odličnim Yi Jianlianom. Čak dvadeset više skokova su imali Litvanci (50:30), a poseban je bio napadački skok nakon kojeg su Litvanci postigli veliki broj poena. Ono u čemu su Kinezi bili bolji jeste odbrana, natjerali su Litvance da naprave čak 14 ofanzivnih prekršaja.

Čovjek kome Litvanci mogu biti zahvalni za pobjedu je Linas Kleiza, koji je upisao 30 poena i 9 skokova, Martynas Gecevičius je dodao 14, a Mantas Klanietis 11 poena. U redovima Kine Wei Liu je ubacio 21 poen, Yi Jianlian je dodao 11 poena i 12 skokova, a Wang Zhizhi 11 poena i 7 skokova.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti