Litvancima baltički derbi

Tek prvi poraz Latvije

Litvancima baltički derbi

Nakon poraza na startu turnira, veliki favoriti Eurobasketa, Litvanci polako hvataju ritam. Pobjedili su teško Makedoniju, a dosta posla su imali sa žilavim Latvijcima koji su oružije položili tek u posljednje dvije minute. U pobjedili Litve 67:59 strijelci su bili poprilično izjednačeni, ali je zamalo ispred svih bio Valanciunas sa 11 poena.

Na krilima ostvarenih pobjeda protiv BiH i Crne Gore, Latvija je vrlo hrabro ušla u baltički okršaj protiv favorizovanih Litvanaca. U takvoj situaciji Litvanci nikako nisu mogli da prelome utakmicu iako su to mogli napraviti u nekoliko navrata. Nakon tri minute igre u drugoj četvrtini Litva je stigla je do osjetnije prednosti 28:21.

Kada je Maciulis pogodio za + 10  prije kraja poluvremena činilo se kako Latvijci padaju, ali oni opet nekako drže kakav takav priključak. Litva na odmoru ima osam poena prednosti uz pristojna 54 posto šuta iz igre. Selektor Litve Jonas Kazlauskas je morao relativno rano na klupu povući
Darijusa Lavrinovica zbog tri prekršaja, dok je Renaldas Seibutis zaradio neugodnu posjekotinu zbog pucanja arkade.

Litvanci su dobro krenuli u drugo poluvrijeme, stvorili su sedam poena prednosti, ali su neumorni Latvijci ponovo tu četiri minute prije kraja treće četvrtine. Mogli su čak i povesti, međutim ne koriste napada na 45:45.

Litva je u posljednju dionicu ušla sa solidnih 52:45, ali je utakmica bila daleko od prelomljene. Strelnieksu kod vodstva Litve na 56:52 ispada lopta iz koša, što kažnjavaju prvo Maciulis, pa onda i Valanciunas. Nakon što je zakrpljeni Seibutis pogodio dva bacanja za 65:54, sve je bilo jasno.

Litva - Latvija 67:59
(22:17, 17:14, 13:14, 15:11)

Litva: Motiejunas 9, Kalnietis 9, Kuzminskas 2, D.Lavrinovic 9, Maciulis 9, Delininkaitis 9, Seibutis 2, Kleiza 7, K.Lavrinovic, Pocius, Valanciunas 11, Javtokas. Selektor: Jonas Kazlauskas.

Latvija: Meiers 2, Mejeris 2, Freimanis 3, Blums 11, Berzins, Bertrans 4, Kuksiks 13, Skele 1, Janicenoks 11, Strelnieks 7, Berzins 4, Selakovs 1. Selektor: Ainars Bagatskis.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.