Litvanija u produžetku slomila otpor Italije
FOTO: EPA

Poznati polufinalisti Evropskog prvenstva

Litvanija u produžetku slomila otpor Italije

A. Beganović

Nakon Španije, Francuske i Srbije plasman u polufinale Evropskog prvenstva izborila je i košarkaška reprezentacije Litvanije.

U posljednjem četvrtfinalnom susretu košarkaška reprezentacija Litvanije savldala je Italiju (95:85), a u polufinalu će Itvanci igrati protiv Srbije.

U veoma izjednačem susretu između Italije i Litvanije pitanje pobjednika odlučeno je u produžeku. Tokom svih 40 minuta niti jedna ekipa nije uspjela doći do dvocifrene prednosti, a najveću je imala Litvanija sredinom treće četvrtine kada je vodila 48:40.

No, Italijani nisu gubili glavu, te su serijom 12:2 preokrenuli rezultat u svoju korist, a u posljednju dionicu susreta ušlo se pri rezultatu 60:59 za Litvaniju.

Sredinom posljednje četvrtine Litvanija je imala prednost od šest poena (74:68), ali Italijani su se serijom 6:0 uspjeli vratiti u igru, pa je susret otišao u jako neizvjesnu završnicu, a zatim i u produžetke (79:79).

U dodatnih pet minuta Litvanija je bila bolja i na kraju je zasluženo slavila sa , a za Italijane je nezaustavljiv bio Valanciunas koji je imao učinak od 26 poena i 15 skokova. Veliku podršku imao je i od Maciulisa koji je imao učinak od 19 poena i 10 skokova, te tri asistencije.

Kod Italije su najbolji bili Bargnani sa 21 poenom i pet skokova, te Belineli sa 18 poena, četiri asistencije i dva skoka.

Evropsko prvenstvo, četvrtfinale:

Italija - Litvanija 85:95 (20:21, 16:16, 23:23, 20:19, 6:16)
ITALIJA: Della Valle, Belinelli 18, Aradori 8, Gentile 12, Gallinari 17, Bargnani 21, Cusin 4, Datome, Melli 2, Cinciarini 3, Hackett, Polonara.
LITVANIJA: Kalnietis 14, Galius, Maciulis 19, Selbutis 6, Sabonis, Kavaliauskas, Jankunas 7, Javtokas 1, Valanciunas 26, Kuzminskas 3, Milaknis 9, Lekavicius.

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.