Liverpool na hercegovački način: Na Orlinama se fudbal igra zbog ljepote!

I u Kantonalnoj ligi se ima šta vidjeti

Liverpool na hercegovački način: Na Orlinama se fudbal igra zbog ljepote!

HNK Kruševo, mali klub iz istoimenog mjesta jugozapadno od Mostara. Klub je to koji je nepoznanica mnogim ljubiteljima fudbala u našoj zemlji, ali i klub koji ima veću tradiciju nego što bi se reklo "na prvi pogled".

Naime, HNK Kruševo je osnovan 1958. godine, a prije desetak dana (15.5.) je proslavio svoj 60 rođendan. Inače, ovaj klub se kontinuirano takmičio u više rangova fudbala kako u bivšoj državi, tako i u BiH tokom 60 godina svog postojanja. Ipak, uvijek je nedostajalo nešto, pogotovo materijalna sredstva, da bi HNK Kruševo prevazišao okvire sredine iz koje dolazi, pa je do dan danas ostao tek simpatični lokalni klub.

Igralo je Kruševo i Drugu ligu FBiH, dok se najveći uspjehom kluba smatra peta runda Kupa biše Jugoslavije. Tada je Kruševo zaustavljeno u ovom takmičenju od strane Leotara i ostalo bez šesnaestine finala.

Međutim, sve je to manje-više daleka historija. HNK Kruševo se danas takmiči Županijskoj/Kantonalnoj ligi NS HNŽ/K, ali i u ovom rangu pokazuje da se radi o klubu koji ima veliki potencijal i koji se sigurno može nadati povratku u Drugu ligu, a potom ko zna...

Kruševo se nakon 14 odigranih susreta u Kantonalnoj ligi HNK Kruševo se nalazi na drugom mjestu tabele sa 29 bodova, tri manje od drugoplasiranog Bjelopoljca. Međutim, ono što je interesantnije i možda važnije u ovom trenutku jeste činjenica da Kruševljani igraju fudbal zbog fudbala - zbog ljepote ove igre. Koliko god to nekome čudno zvučalo kada pomisli na Kantonalnu ligu.

Naime, Kruševo ima impresivnu gol razliku u ovih 14 kola, a fudbaleri ekipe sa Orlina se mogu pohvaliti daleko najvećim brojem postignutih golova u Ligi HNK.

Stadion HNK Kruševo

Dugogodišnji trener ekipe Tihomir Čule je, čini se, od Kruševa napravio pravi Hercegovački Liverpool, napadačku mašineriju koja je ove sezone postigla čak 52 gola što je 13 golova više od druge najefikasnije ekipe lige.

Razumljivo sam vrh liste strijelaca Kantonalne lige NS HNK je rezervisan za igrače Kruševa. Pa je tako prvi topnik lige sa 18 golova Radoslav Mandić, dok je na drugoj poziciji liste strijelaca, također fudbaler Kruševa, Ferenc Ivan koji je do sada protivničke mreže pogađao "samo" 12 puta.

Dopadljiv fudbal, gdje god da se on igrao, uvijek privlači i publiku, pa se tako domaće utakmice Kruševa mogu pohvaliti prosječnom posjetom od oko 200 gledalaca - što za ovaj rang i nije malo.

Na kraju, ciljevi HNK Kruševo su jasni. Klub se naredne sezone želi plasirati u Durgu ligu FBiH, a ukoliko se na Orlinama nastavi raditi kao do sada taj cilj će sigurno biti ispunjen.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti