Ljevaković: Cilj nam je Evropa

Bh. kolonija u Teplicama

Ljevaković: Cilj nam je Evropa

Bh. internacionalac na privremenom radu u Češkoj, Admir Ljevaković, ove sezone je standardan u ekipi Teplica, lideru fudbalskog prvenstva Češke.

Teplice su već dugi niz godina kolonija bh. fudbalera u Češkoj. Uz Ljevakovića, standardan u ovoj ekipi je i još jedan bh. internacionalac Aidin Maksumić, a u periodu od 2005. do 2007. godine dres ovog češkog kluba nosio je i Edin Džeko. Osim toga, trener Teplica je nekadašnji trener sarajevskog Željezničara Jiri Plišek.

Ovaj se klub trenutno nalazi na prvoj poziciji fudbalskog prvenstva Češke, sa istim brojem bodova kao i Sparta iz Praga, ali i sa utakmicom manje.

"Ove sezone igramo zaista dobro. Dugo smo bili bez poraza, ali nas je onda pokosio virus 'svinjske gripe', te smo ostali bez sedam, osam igrača i u tom periodu smo jedini put i poraženi. Sada imamo isti broj bodova kao i Sparta, ali i utakmicu manje, nakon koje bi, u slučaju da pobijedimo, imali solidnu prednost", priča za SportSport.ba Admir Ljevaković.

Zajedno sa Mahmutovićem standardan si u ekipi trenera Plišeka, te ste vas dvojica udarna snaga Teplica ove sezone. Kako si zadovoljan svojom igrom?

"Pa, kao što sam rekao, cijela ekipa igra dobro, pa tako i nas dvojica. Meni je najvažnije da sam standardan u ekipi i da imam mnogo utakmica u nogama. Veoma sam zadovoljan onim što pokazujem na terenu, a jako je bitno da su mojim igrama zadovoljni trener i ljudi u klubu. Jedino što mi možda nedostaje jesu golovi, ali s obzirom da u Teplicama igram na poziciji defanzivnog veznog, od mene se i ne očekuje da previše zabijem. U sistemu igre trenera Plišeka veći dio vremena provodim u odbrambenim zadacima, pa sam vrlo rijetko u napadu, ali to mi ne smeta, jer je najbitnije da se to odlično uklapa u sistem igre kompletne ekipe".

Pratiš li igre reprezentacije Bosne i Hercegovine?

"Naravno, mi smo kao fudbalska nacija postali veoma popularni širom Evrope. Pratio sam kompletne kvalifikacije i baraž za Svjetsko prvenstvo, a protiv Gane sam uspio vidjeti samo golove, jer ovdje nisam mogao nigdje pratiti prenos".

S obzirom da su na tvojoj poziciji u reprezentaciji BiH dvojica kvalitetnih i iskusnih veterana, Samir Muratović i Elvir Rahimić, koji najvjerovatnije igraju posljednju sezonu u nacionalnom dresu, nadaš li se pozivu u Zmajeve?

"Mislim da se svaki fudbaler tome nada. Međutim, svjestan sam da je konkurencija veoma jaka, ali svakako da se nadam. Standardan sam u svojoj ekipi i ukoliko na kraju sezone osvojimo naslov i plasiramo se u Evropu, tada bih vjerovatno i ja bio bliže nacionalnom dresu", zaključio je Ljevaković u razgovoru za naš portal.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.