Ljevaković: Zasluženo smo jesenji prvaci

Standardan u dresu Teplica

Ljevaković: Zasluženo smo jesenji prvaci

Jedan od najzaslužnijih igrača što je ekipa Teplica osvojila jesenju titulu češkog šampionata, svakako je naš internacionalac i bivši mladi reprezentativac Admir Ljevaković.

Od petnaest prvenstvenih utakmica koliko je ekipa odigrala u prvom djelu prvenstva, Ljevaković je nastupio u trinaest  mečeva ( jedan meč propustio zbog parnih kartona, a drugi zbog prehlade). Većinom je igrao na svojoj prirodnoj pozicije defanzivnog veznog, mada je pred kraj sezone imao priliku igrati i mnogo bliže protivničkom golu. Dvadsetpetogodišnjak koji je karijeru započeo u tešanjskom Tošk-u, a potpuno afirmaciju stekao u zeničkom Čeliku, odakle je i prešao u F.C Teplice, za naš portal ističe kako su odlična fizička pripremljenost i timska igra, glavni razlozi velikog podviga njegove momčadi.

SS.ba: Možete li nam ukratko opisati polusezonu u kojoj ste sa Teplicama ovojili titulu jesenjeg prvaka Češke?

Ljevaković:
Sama činjenica da smo osvajanjem titule iza sebe ostavili ekipe kao što su Slavija i Sparta govori da smo napravili vrhunski rezultat. Razgovarao sam  s ljudima u  klubu, i svi smatraju da je ovo najveći uspjeh u historiji Teplica. Međutim, ono što bi igrači najviše voljeli jeste da završimo na prvom mjestu na kraju šampionta. Tek onda bih s pravom mogao reći da smo napravili istinski rezultat, iako je i ovo što smo do sada uradili za svaku pohvalu. Dok se to ne dogodi za mene će najveći sportski uspjeh i dalje predstavljati prošlogodišnje osvajanje kupa Češke. Ono što bi posebno istakao jeste da smo većinu ekipa „slamali“ u posljednjih 15-tak minuta, što pokazuje da smo fizički jedna od najbolje pripremljenih momčadi u ligi.

SS.ba: Trenutno u Teplicama nastupaju još tri bosanskohercegovačka internacionalca. Sigurno najpoznatije ime je povremeni A reprezentativac Merzić, a pored njega tu su još i Mahmutović i Melunović. Kakav je odnos s njima, i koliko Vam znači njihovo prisustvo u klubu?

Ljevaković: Njihovo prisustvo imalo je samo pozitivan uticaj da se ja ovako dobro prilagodim igranju u češkoj ligi. U Teplice sam stigao zajedno s Mahmutovićem. Tada je u ekipi igrao Samir Merzić, dok je Džeko provodio svoju posljednju sedmicu prije nego što će potpisati za Wolfsburg. Merzić mi je mnogo pomagao kada je u pitanju komunikacija s trenerom i saigračima. Mladi Melunović povremeno uskoči u prvi tim, međutim on je dosta mlad i ukoliko nastavi ovako raditi pred njim je lijepa karijera.

SS:ba: Ugovor s Teplicama Vas veže do ljeta 2010. godine. Kolike su šanse za produženjem saradnje?

Ljevaković:
Po završetku prvog djela prvenstva uprava mi je ponudila novi ugogovor. Za sada nisam produžio saradnju, nadajući se da bi dobre igre mogle ostati zapažene kod drugih klubova. Moram reći da konkretnih ponuda nije bilo, ali sam u tamošnjim medijima imao priliku pratiti da se neki klubovi interesuju za mene i neke moje saigrače. Međutim, prilično sam zadovoljan i ovim što mi rukovodsvo kluba trenutno nudi, tako da ne bih imao ništa protiv i dalje nastupati za ovaj klub.

SS.ba:
Koliko imate priliku pratiti Premijer ligu BiH, odnosno Vaš  bivši klub Čelik, i možete li kratko napraviti poređenje igranja u te dvije lige?

Ljevaković: Prvo moram napomenuti da me najviše interesuju rezultati kluba u kojem sam ponikao, a to je naravno ekipa Tošk-a. Roditelji i prijatelji me redovno obavještavaju o rezultatima mog najdražeg kluba. Također, pratim i nastupe Čelika, i mislim da sve ovo što se dešava oko kluba, počevši od navijača, pa do rezultata nije nimalo dobro. Nadam se da će se nesuglasice na relaciji navijači – uprava što prije otkloniti, prvenstveno radi dobrobiti Čelika. Što se tiče poređenja ove dvije lige, to je nešto sasvim drugačije. U Češkoj se radi potpuno profesionalno, i sam pristup utakmicama mnogo je ozbiljniji. Međutim, smatram da tu kao i u svemu ostalom novac igra glavnu ulogu, i da je to upravo jedan od glavnih razloga velike različitosti u ligama.

SS.ba: Kako komentarišete rezultate reprezentacije BiH?

Ljevaković:
Ovo što su momci uradili za svaku je pohvalu. Mada ostaje veliki žal za propuštenom prilikom za plasman na prvo veliko takmičenje. Smatram da će biti još mnogo prilika za postizanje velikog uspjeha. Mislim da smo šansu propustili u prvoj utakmici, ali treba imati na umu da nismo imali sreće ni u žrijebu, i da nas je izbacila jedna od najboljih svjetskih momčadi.

SS.ba: Barbarez, Šušić, Baždarević...

Ljevaković: Smatram da bi Sergej bio idealan Ćirin nasljednik, no nije na igračima da se mnogo bave oko pitanja selektorske pozicije našeg nacionalnog tima.

SS.ba: Za mladu reprezentaciju skupili ste pet nasutpa. Trenutno je konkurencija u A timu jača nego ikada. Nadate li se da bi Vam rezultati koje bilježite na klupskom nivou, mogli otvoriti vrata reprezentacije?

Ljevaković: Igranje za reprezentaciju san je svakoga igrača. Smatram da je sportski nadati se nastupu u dresu s državnim grbom. Moje je samo da nastavim ovako raditi i bilježiti dobre nastupe, dok je sve ostalo u selektorovim rukama. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.