Ljubitelji PES-a u Kini ne mogu igrati s Mesutom Ozilom

Izbačen iz igrice

Ljubitelji PES-a u Kini ne mogu igrati s Mesutom Ozilom

E. Škorić

Nakon što je javno, putem društvenih mreža, kritikovao Kinu i osudio je za državni teror nad ujgurskim muslimanima, stiglo je nekoliko nevjerovatnih odgovora iz Kine.

Prvo su ukinuli veznjakom zvanični fan klub M10 koji je imao 30.000 registrovanih članova, pa s ga potom 'izbrisai' s interneta, odnosno na kineskom pretraživaču Baidu više se ništa ne može pronaći o bivšem reprezentativcu Njemačke.

"Hobi pojedinca potpuno je nebitan u odnosu na zaštitu naših nacionalnih interesa", komentarisao je osnivač Baidua brisanje Nijemca.

Nema ga ni na ostalim društvenim mrežama u Kini poput Weiba i Douyina, a kineska državna televizija CCTV s programa je uklonila prijenos utakmice Arsenal - Manchester City.

No, to nije sve. NetEase, kompaniaj koja u Kini izdaje Pro Evolution Soccer, uklonila je Ozila iz sve tri dostupne verzije ove igre.

Rečeno je da su njegovi komentari "naštetili osjećajima kineskih navijača i prekršili sportski duh ljubavi i mira. Mi to ne prihvaćamo, razumijemo i ne opraštamo".

Potražite više informacija na temu Premier league:

Kineska vlada optužila je Ozila da je "zaslijepljen lažnim vijestima", dok se Arsenal brzo ogradio od njegovih komentara tvrdeći da je klub "apolitičan".

Premijer liga ima ogroman financijski interes za Kinu s obzirom na njihov unosni ugovor o emitovanju, vrijedan 564 miliona funti, te brojne komercijalne partnere i investitore sa sjedištem u zemlji.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi