Mislite da će VAR nešto promijeniti u BiH? Ne nadajte se jer scene iz Bugarske dovoljno govore
Foto - Screenshot

Velika krađa od strane sudije

Mislite da će VAR nešto promijeniti u BiH? Ne nadajte se jer scene iz Bugarske dovoljno govore

M. Šljivak

Premijer liga Bosne i Hercegovine jedna je od rijetkih evropskih liga u kojoj se još uvijek ne koristi VAR tehnologija. Da joj se ne treba previše radovati govore scene iz bugarskog prvenstva s meča Ludogoretsa i Boteva gdje su sudije brutalno pokrale goste.

Ludogorets je pobijedio u utakmici 15. kola s 1:0. Jedini pogodak na meču postigao je poljski fudbaler Jakub Piotrowski u 65. minuti, a za pobjedu bugarski velikan može itekako biti zahvalan sudijama.

Sudija Ivo Andreev brutalno je pokrao goste. Ovaj tim je postigao pogodak već nakon 11 sekundi igre, ali zatim je uslijedio poziv iz VAR sobe.

Andreev je odlučio pregledati snimak i negdje je uspio da vidi prekršaj napadača Boteva Manua nad veznjakom Ludogoretsa Showom.

Snimak jasno pokazuje da je Manu izbio loptu protivniku i da je nakon toga krenuo prema golu te je asistirao Brahimiju koji je postigao pogodak.

Slavlje je međutim bilo uzaludno. Andreev je jedini na svijetu vidio prekršaj, pokrao je Botev i moćnom Ludogoretsu je pružio priliku da krene od nule.

Oglasi

Fudbalski savez Bugarske godinama je u ogromnim problemima. Bilo je tu žestokih sukoba oko fotelja, policija je hapsila određene ljude zbog raznih prevara koje su radili.

Scena iz Bugarske je još jedan dokaz da se VAR tehnologiji u Bosni i Hercegovini ne treba previše radovati. Na kraju su ipak sudije na terenu te koje odlučuju.

Andreeva u bh. fudbalu ima dosta. Mogli smo svjedočiti brojnim sumnjivim odlukama u Premijer ligi Bosne i Hercegovine u proteklim godinama, a sudijske odluke će i VAR teško promijeniti.

Bugarska je dokaz da u fudbalu postoje mali i veliki bez obzira na VAR, a realno gledajući, bh. fudbal je odavno na taj način podijeljen.

Ipak, s obzirom na infrastukturu koju nemamo i kvalitet sudija, pitanje je kada će VAR stići na naše terene.

Top Komentari

antikomunist
Sta reci za utakmicu Zrinjski-Velez...Igrac Zrinjskog broj 4(Barisic) hvata za vrat igraca Veleza sa brojem 5(Bajric) ,doknjegov saigrac zabija gol .Gol priznat kao reguløaran.Poslao sam jednon prijatelju u Francusakoj, ima jednu jhaku tsranicu pa neka i tamo vide kako su ljudi u BiH"ugrozeni" a dozvooljava im se ovo...
4 3
DamirT
Dok ne uvedu challenge ko u odbojci da trener ima pravo da se zali na odluku sudije, ovako ce bit stalno. Jest da je ovo pravilo glupo za fudbal, ali trenutno jedino koje bi makar malo poboljsalo sudjenje
3 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi