Luis Suarez i Milovan Rajevac
Ogroman uspjeh selekcije Gane

Rezime dana

Luis Suarez i Milovan Rajevac

M. Maksimović

Urugvaj ili Gana. Jedna od ove dvije selekcije će igrati u polufinalu SP-a. Definitivno priča u kojoj i oni nahrabriji ili najpametniji nisu smjeli staviti nešto novca na ovaj par u četvrtfinalu.

Urugvaj je na ovom prvenstvu započeo svoju priču nulom protiv Francuske. No, onda je krenulo, Južna Afrika, Meksiko pa Južna Koreja. Dobro, mogla je i Južna Koreja uz malo sreće biti u četvrtfinalu, ili Sjedinjene Države, ali sport je takav, pobjednici ostaju na vrhu, poraženi vrlo brzo padaju u zaborav.

Urugvaj je još jednom protiv Južne Koreje potvrdio da uvom trenutku ima sjajan napad u kojem je sada opet u prvi plan iskočio Luis Suarez koji je karijeru počeo u Nacionalu, a onda je stigao u Holandiju, prvo u Groningen, pa u Ajax.

Igrač koji vas tokom utakmice može baciti u očaj svojim promašajima, sebičnošću, ali koji će vas i obradovati, jer zna zabiti kad treba. Urugvaj je svoje napravio, posljednji put su bili u četvrtfinalu SP, davne 1970.godine. Sada su ponovo tu i Oscar Tabrez je napravio sve što je trebalo, sve kasnije što će doći, može biti još jedan veliki bonus.

Tabarez je 1990. godine vodio Urugvaj u Italiji, ekipu koja je tada do zadnje utakmice sa Južnom Korejom imala samo jedan bod. A onda se ukazao Daniel Fonseca koji je zabio u posljednjim
trenucima i Urugvaj je otišao u osminu finala. Dvadeset godina kasnije preko Južne Koreje je izborio četvrtfinala.

Perreira, Sven Goran Eriksson, Lagerback, Le Guen, Rajevac. Ovaj posljednji je definitivno najmanje poznato ime u trenerskim vodama, čovjek koji je prije Gane vodio Borac iz Čačka, napravio je najbolji rezultat sa afričkim selekcijama.

Ratomir Dujković je po odlasku sa klupe, prepuručio Rajevca i tamošnji savez nije pogriješio. Gana je jedina ostala iako je imala i najmanje šanse. Međutim Rajevac je još jednom pokazao na primjeru Gane, da velika imena nisu presudna za veliki rezultat. I Gana je napravila puno, možda još i više od Urugvaja. Rajevac je složio ekipu bez najveće zvijezde Essiena, Muntarija je poslao na klupu, ali je ostatak ekipe napravio lavovski posao.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.