Još jedan klub ulazi u porodicu bogatih: Žele vratiti staru slavu, spremaju zanimljivu saradnju
FOTO: EPA

Poznat je i prvi plan novog vlasnika

Još jedan klub ulazi u porodicu bogatih: Žele vratiti staru slavu, spremaju zanimljivu saradnju

H. Zilić

Sve više je ulaganja u evropske fudbalske timove, a još jedan klub koji bi u budućnosti mogao imati značajnu ulogu je Olimpique Lyon koji je zvanično dobio i novog vlasnika. Tako da se i francuski klub pridružuje porodici bogatih.

Lavove je preuzeo američki biznismen John Textor.

Pomenuti Amerikanac je trebao sve završiti krajem septembra, ali su se pregovorili odužili, međutim sve je sada ozvaničeno i Lyon ima novog vlasnika.

Textor je stekao 77,49% udjela u klubu s kojim planira velike stvari.

Sa Lyonom, Textor je zatvorio trougao klubova čiji je vlasnik tako da možemo očekivati i međusobnu saradnju.

Pored Lyona Textor je vlasnik engleskog Crystal Palacea i brazilskog Botafoga.

Oglasi

Brazilski Botafogo će biti jedna od polaznih stanica za talentovane brazilske i južnoameričke fudbalere koji se žele otisnusti u Evropu, a nakon Botafoga Lyon i Crystal Palace će biti timovi za njihov evropski pokušaj.

Američki biznimsen želi sa Crystal Palaceom da uskoro ode i u evropska takmičenja, dok su s Lyonom ambicije malo veće.

Prvi plan je da Lyon u narednim godinama bude ponovo redovan učesnik Lige prvaka, a ako bude išlo sve po planu, moguće je i skidanje dominacije PSG-a.

Lyon je imao dominaciju u francuskom fudbalu od 2011. do 2008. godine kada su sedam puta bili prvaci Francuske, a taj period ih je učinio i jednim od najtrofejnijih timova u Francuskoj.

Potražite više informacija na temu Ligue 1:

Lyon ima i pet titula u Kupu Francuske, jedan trofej u Liga Kupu, a dva puta su bili i polufinalisti Lige prvaka, posljednji put 2020. godine.

Čini se da bi poznati francsuki klub ponovo mogao na stare staze slave.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti