Još jedan sjajan meč donio je EURO 2024: Švicarska slavila protiv Mađarske!

Izdvojili se s Nijemcima u grupi A

Još jedan sjajan meč donio je EURO 2024: Švicarska slavila protiv Mađarske!

Eldar Ganibegović

Nakon što je sinoć na otvaranju Evropskog prvenstva Njemačka s 5:1 slavila protiv Škotske, danas su u istoj grupi, grupi A, meč prvog kola igrale selekcije Mađarske i Švicarske i to u Koelnu. Slavila je Švicarska rezultatom 3:1.

Igrala se 12. minuta kada je strpljiv napad gradila Švicarska, Aebischer je sjajno podvalio loptu za Duaha koji pogađa za 1:0. Prvobitno je gol bio poništen, ali nakon VAR provjere Švicarci su se vratili slavlju.

Nova velika šansa za Švicarsku u 20. minuti. Kerkez je pogriješio i vratio nazad kratku loptu, Vargas ju je presjekao i izašao sam jedan na jedan s Gulacsijem kojeg lopta pogađa u rame i ide u korner.

Duplirala je Švicarska prednost u 45. minuti. Freuler je dodao do Aebischera koji desnom nogom lijepo pogađa dalji ugao s vrha kaznenog prostora.

Odmah na startu drugog dijela izmjena kod Mađarske. Adam Lang je ostao u svlačionici, dok je na teren ušao Bendeguz Bolla.

Tri minute je trebalo Švicarcima da naprave šansu. Kwadwo Duah je mogao do drugog gola, ali Peter Gulacsi ostavlja Mađarsku u životu.

Oglasi

Ruben Vargas je šest minuta kasnije imao novu šansu za Švicarsku, ali Peter Gulacsi ponovo brani i nakon toga uslijedila je nešto bolja igra Mađarske.

Varga je u 63. minuti šutirao tik pored gola, da bi tri minute kasnije sijevnula kontra Mađarske, Szoboszlai je sjajno ubacio na drugu stativu, Varga se odlično kretao i u padu glavom pogodio za smanjenje vodstva Švicarske.

Naredna velika šansa viđena je u 72. minuti. Nakon jednog ubačaja iz kornera Fabian Schar je šutirao tik pored desne stative gola Mađarske.

Švicarska je išla u kontru u 88. minuti. Amdounija je srušio Fiola, lopta je prošla gotovo u gol šansu za Švicarsku, no Slavko Vinčić pravi grešku i ne pušta prednost, da bi dao žuti karton Fioli. 

Dvije minute nakon toga korner za Švicarsku, nakon kojeg Gulacsi uz dosta muke brani jedan pokušaj Granita Xhake.

Oglasi

Do kraja utakmice, odnosno u sudijskoj nadoknadi dugoj pet minuta, vidjeli smo još jedan pogodak Švicarske. Orban je pogrjiešio, poklonio loptu rezervisti Embolu, koji je lob udarcem savladao Gulacsija.

Švicarska je tako osujetila namjere Mađarske da dođe makar do boda nakon što je smanjila na 2:1 i napravila veliki korak ka plasmanu u osminu finala takmičenja.

Inače, ova utakmica se sigurno pomno pratila i u Bosni i Hercegovini s obzirom na to da je Mađarska jedan od rivala naše reprezentacije u A diviziji Lige nacija koja počinje u septembru. 

Nakon prvog gola u grupi A Njemačka i Švicarska imaju po tri boda, dok su Mađarska i Škotska bez bodova.

Utakmice drugog kola u ovoj grupi igraju se 19. juna, a sastaju se Njemačka - Mađarska (18:00) i Škotska - Švicarska (21:00).

Oglasi

Što se današnjeg programa tiče, gledat ćemo utakmice 1. kola u grupi B koja je označena kao grupa smrti. Hrvatska i Španija igraju od 18:00 sati u Berlinu, dok će se od 21:00 u Dortmundu sastati Italija i Albanija.

EURO 2024, grupa A, 1. kolo:

Mađarska - Švicarska 1:3 (Varga 66'; Duah 12', Aebischer 45', Embolo 90+3')

Mađarska (3-4-2-1): Gulacsi; Szalai, Orban, Lang; Kerkez, Schafer, Nagy, Fiola; Szoboszlai, Sallai; Varga.

Švicarska (3-4-2-1): Sommer; Rodriguez, Akanji, Schar; Ndoye, Freuler, Xhaka, Widmer; Vargas, Aebischer; Duah.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi