Majstori odbrane dolaze po prvi bod i gol

Predstavljamo učesnike Svjetskog prvenstva

Majstori odbrane dolaze po prvi bod i gol

Reprezentacija Grčke je prije šest godina s reprezentacijom, sastavljenom većinom od veterana, pokorila Evropu i iz Portugala se vratila s naslovom prvaka Evrope. Sada imaju skoro identičan sastav.

Kada kažemo identičan sastav, pri tome ne mislimo na imena igrača, nego na starosnu dob, kvalitet i sistem igre. S klupe ih još predvodi Otto Rehhagel, njemački stručnjak, majstor destrukcije, čovjek koji je Evropu uspio pokoriti s igračima starijim od trideset godina koji su tek u rijetkim situacijama prelazili na protivničku polovicu.

Her Otto u Grčkoj uživa status Božanstva, čak i u nekim utakmicama u kojima je Grčka izgledala veoma loše niko mu nije okretao leđa i niko nije tražio njegovu ostavku. Svi koji protiv njih igraju imaju cilj prvi postići pogodaj, jer onda se Grci moraju otvoriti a to daje prostor za igru, posebno reprezentacijama koje igraju isključivo napadački nogomet.

Ukoliko Grci prvi povedu, onda samo rijetki mogu računati na uspijeh. Otto Rehhagel ima takve igrače koji su u stanju odigrati jaku i čvrstu odbranu koju ne može probiti ni jedan napad na svijetu. Najveća odlika Grka su prekidi. U skoku su jedna od najboljih ekipa na svijetu, njihov korner ili slobodan udarac je skoro pola gola.

Grčkoj je ovo tek drugi nastup u završnici Svjetskih prvenstava. Prvi nastup su ubilježili u SAD-u 1994. godine kada su izgubili sve tri utakmice bez postignutog pogotka. Interesantno da su i tada s njima u grupi bili Argentina i Nigerija, tada je još bila Bugarska, a sada je Južna Koreja. Grčku mnogi vide pored Argentine za favorita ove grupe kada je u pitanju prolazak dalje, ali Nigerija i Južna Koreja igraju ljepše, modenrije i brže i svi bi voljeli da oni prođu, a ne Grci.

Otto Rehhagel igra klasičnih 4-4-2 s jakom odbranom, čvrstom sredinom i napadačima koji se vraćaju u pomoć odbrani. Udarna igla Grka je Teofanis Gekas, najbolji strijelac evropskih kvalifikacija, a njemu pomaže visoki centarfor Celtica Georgios Samaras. Sredinu drže dvojica igrača Panathinaikosa, Karoagounis i Katsouranis, a odbranom komanduje Kyrgiakos.

Nakon dugo godina na golu Grka nećemo gledati Nikopolidisa, njegovo mjesto je uzeo mlađi Tzorvas, a velika radost za navijače Grčke je oporavak od povrede sjajnog desnog beka Gourkasa Seitaridisa. Bivši član Atletica je ove sezone odigrao samo osam utakmica, ali mu Rehhagel neizmjerno vjeruje. Grci prvenstvo počinju utakmicom protiv Južne Koreje i to će im biti ključna utakmica, ako je dobiju, onda se mogu nadati prolazu.

Igrački kadar Grčke:
Golmani: Michalis Sifakis (Aris Salonika), Alexandros Tzorvas (Panathinaikos), Kostas Chalkias (PAOK Salonika)
Odbrana: Giourkas Seitaridis (Panathinaikos), Loukas Vyntra (Panathinaikos), Vangelis Moras (Bologna), Sokratis Papastathopoulos (Genoa), Sotirios Kyrgiakos (Liverpool), Avraam Papadopoulos (Olympiacos), Vassilis Torosidis (Olympiacos), Nikos Spiropoulos (Panathinaikos), Stelios Malezas (PAOK Salonika)
Sredina: Kostas Katsouranis (Panathinaikos), Alexandros Tziolis (Siena), Giorgos Karagounis (Panathinaikos), Sotiris Ninis (Panathinaikos), Christos Patsatzoglou (Omonia Nicosia), Sakis Prittas (Aris Salonika)
Napad: Angelos Charisteas (Nurnberg), Dimitris Salpingidis (Panathinaikos), Pantelis Kapetanos (Steaua Bucharest), Fanis Gekas (Eintracht Frankfurt), Georgios Samaras (Celtic).

Lična karta Grčke:
Savez osnovan: 1926. godine
Član FIFA-e od 1927. godine
Predsjednik: Sofoklis Pilavios
Selektor: Otto Rehhagel
FIFA ranking: 12. mjesto
Broj registrovanih klubova: 5.678
Najviše nastupa: Theodoros Zagorakis sa 120
Najbolji strijelac: Nikos Anastopoulos sa 29
Uspjesi: Evropski prvaci 2004. i nastup na SP 1994. godine
Glavni grad: Atina
Stanovnika: Nešto više od 11 miliona

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti