Makedonija i dalje u igri za polufinale

Lazarov i društvo bolji od Poljaka

Makedonija i dalje u igri za polufinale

Adnan Beganović

U prvom susretu 2. kola Grupe 1 Evropskog rukometnog prvenstva Makedonija je rezultatom 27:25 savladala Poljsku, te je tako ostala u igri za plasman u samu završnicu.

Nošeni frenetičnom podrškom sa tribina Makedonci su sjajno otvorili utakmicu i brzo su stigli do četiri gola viška (7:3). Karakteristično je da je od prvih sedam golova Makedonije čak pet postigao sjajni Kiril Lazarov, koji je u prvom dijelu bio neriješiva enigma za poljsku odbranu.

Sredinom prvog poluvremena izabranici Zvonka Šundovskog u dva navrata su imali i po sedam golova viška (15:8, 16:9), da bi se na odmor otišlo pri rezultatu 18:12 za Makedoniju.

Treba istaći da je poljski golman Marcin Wichary u prvom dijelu imao samo tri odbrane, dok je na drugoj strani Borko Ristovski briljirao i čak 12 puta je zaustavio udarce poljskih rukometaša.

Početkom drugog dijela Poljaci su zaigrali nešto bolje i u 40. minuti su uhvatili kakav - takav priključak (20:16), da bi minut kasnije na semaforu stajalo 20:17 za Makedoniju.

Osam minuta prije kraja Lazarov i društvo imali su igrača više i prednost od šest golova (25:19), no Poljaci za tri minute prave seriju od 4:0 i ponovo u ovaj susret unose dozu neizvjesnosti.

Međutim, do kraja Lazarov dva puta pogađa sa sedam metara, a Ristovski je ponovo briljantan na golu, tako da Makedonija pobjeđuje sa konačnih 27:25.

Kod Makedonije najefikasniji je bio Kiril Lazarov sa 9 golova, dok je Bartosz Juriecki sa 5 golova bio najefikasniji kod Poljske.

Ristovski je imao 19 uspješnih odbrana, dok su poljski golmani Wichary i Wyszomirski imali ukupno 5 uspješnih odbrana.

Grupa 1, 2. kolo:
Makedonija - Poljska 27:25 (18:12)
MAKEDONIJA: Manaskov, Stoilov 1, Alušovski 4, Lazarov 9, Mitkov, Jonovski, Angelovski, Temelkov 4, Mirkulovski 2, Markoski 1, Mojsoski, Ristovski, Mojsovski 4, Dimovski 1, Angelov, Filip Lazarov 1. Trener: Zvonsko Šundovski.
POLJSKA: Jaszska 1, Lijewski 4, Kuchczynski, Tkaczyk 2, Bielecki, Wisniewski 1, Wichary, Bartosz Jurecki 5, Michael Jurecki 1, Wyszomirski, Tluczsynski 4, Jurkiewicz 2, Syprzak 2, Kwiatkowski, Zarembia, Orzechowski 3. Trener: Bogdan Venta.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.