Mali Crveni đavoli, irska mašinerija i stari znanci - Danci
Kadetska reprezentacija naše zemlje 5. maja igra prvi susret na Evropskom prvenstvu.

Mali Crveni đavoli, irska mašinerija i stari znanci - Danci

Kadetska selekcija Danske

Bh. kadeti su predvođeni selektorom Sakibom Malkočevićem i njegovim pomoćnikom Zoranom Erbezom izborili plasman na Evropsko prvenstvo (U17) u Engleskoj.

Reprezentacija BiH, prema riječima Malkočevića, ne želi samo turistički putovati u Englesku, već želi napraviti iskorak i proći grupnu fazu, a za takav poduhvat bi od velike važnosti bilo i ponavljanje uspjeha od 27. marta kada je u Austriji savladana Danska. Ipak, danska selekcija neće biti nimalo lagan protivnik, kao što to nije bila ni u elitnoj rundi kvalifikacija.

Put Danske do završnog turnira u Engleskoj je bio dosta zanimljiv. Danci su do elitne runde kvalifikacija i duela sa BiH došli kroz takmičenje u kvalifikacionoj grupi 7. Selektor Michael Pedersen je danske kadete uspio odvesti do drugog mjesta u grupi 7, iza Škotske, i plasmana u eltinu rundu.

Danci su u grupi 7 imali istri broj bodova (7) kao i prvoplasirana Škotska, a u tri susreta ove grupe su postigli svega dva gola. Minimalno su savladali Andoru i Estoniju i remizirali sa Škotskom bez golovo što je bilo dovoljno za elitnu rundu kvalifikacija. Zanimljivo je da su oba gola postigli sa bijele tačke.

Nisu Danci ni u elitnoj rundi, u kojoj su igrali u Grupi 6 kao i BiH, odisali atraktivnošću, ali se pobjeda od 2:1 nad favorizovanom Francuskoj pokazala ključnom. Danska je, dakle, poražena od BiH (1:0), ali savladala Francusku i Austriju, te u Grupi 6 završila na drugom mjestu sa istim brojem bodova kao i BiH. Tako su Danci izborili nastup na Euro kao jedna od sedam najboljih drugoplasiranih selekcija, a ne sumnjamo da će i u Engleskoj praktikovati tvrdu i borbenu igru kao i u kvalifikacijama.

Danska se, kako smo već rekli, nije istakla efikašnošću u kvalifikacijama, pa je tako najbolji strijelac Danaca na putu do Engleske bio mladi krilni fudbaler Midtjyllanda Gustav Isaksen koji je postigao dva gola, pa će vjerovatno od njega prijetiti značajna opasnost i po gol bh. reprezentacije, dok zapaženu ulogu u špicu Pedersenove ekipe igra i mladi napadač Brondbyja Muamer Brajanac.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti