Mamić priča anegdote s Levyjem, Gazidisom i Abramovičem

'Mogu ti dati i ptičije mlijeko, ali pregovori su gotovi'

Mamić priča anegdote s Levyjem, Gazidisom i Abramovičem

Jedan od najboljih svjetskih transfer pregovarača Zdravko Mamić pričao je za Elta HD televiziju svoje anegdote sa svjetski poznatim vlasnicima klubova. 

Mamić je tokom prethodnih 15-ak godina prodao pregršt fudbalera u Arsenal, Tottenham , Juventus, Napoli itd., te se tim povodima sastajao sa svjetski poznatim imenima koji su dolazili na pregovore s njim.

Alfa i omega zagrebačkog Dinama kaže kako su svi oni mislili da Dinamove igrače mogu kupiti za 'siću', ali da im je on pokazao koliko cijeni i Dinamo i igrače i sebe kao pregovarača.

Tako je na kraju krajeva i uspio da ostvari nekoliko višemilionskih transfera kao što je onaj Modrićev u Tottenham, Eduardov u Arsenal ili Pjacin u Juventus.

Ipak, postoje i oni pregovarači koji su zadavali muke i velikom Maminju, a najteži je za njega bio Daniel Levy - vlasnik Tottenhama.

On i Mamić su pregovarali oko Modrića u ljeto 2008. godine. Mamić kaže da je to najteži pregovarač kojeg je ikada sreo.

"Pregovori sa tako velikim imenima mi izazivaju i ponos i bol - ponos jer nikada nisam dao da neko podcijeni Dinamo ili mene kao pregovarača. Uvijek su svi bili u startu podcjenjivački nastrojeni. 'Ma, vi ste tamo neki mali Hrvati, vas ćemo kupiti za neku malu lovu'. I uvijek je ponuda bila 'hajde, napravit ćemo transfer za neku malu sitnicu, pa ćemo nešto napraviti i za vas'. Ja sam rekao ne, nego ćete vi platiti toliko, pa ću ja sam sebi napraviti nešto ako meni treba. To je bio način da sam cijenio Dinamo i naše igrače i nisam pristajao na "prvu loptu" na dogovor. Pojednostavit ću to. Dovoljno je da dovoljno puta kažete 'ne' a da ne prekoračite, da se ne zafrknete i kažete onaj jedan previše. To je govor tijela - kako sjedite, ako nastupate. Po tome vidite svog partnera koliko je on spreman platiti odnosno daleko otići, odnosno on vidi koliko ste vi jeftini ili teški. To je talenat, to je vrlo važno", kaže Mamić u uvodu i onda se osvrće na Levyja.

"On je najteži pregovarač na svijetu, najteži! Klubovi uvijek kažu da nikada neće pregovarati s njim, ali s obzirorom da Tottenham uvije ima dobru robu, moraju doći njemu na pregovore i onda ih on 'ubija'. Ali, nevjerovatno, lakše se dogovorite s njim oko jedne velike cifre, ali nema šanse da vam onda on na to što ste dogovorili ne uzme euro ili više hiljada eura. Nevjerovatno, ima taj opjevani židovski smisao i talenat. Ja se sjećam, nekoliko puta sam radio i pregovarao s njim. Opsjednut je s tim da bude pobjednik, makar za jedan euro. Ja se sjećam kada smo mu prodali Modrića za 22,5 miliona eura, za uspomenu sam htio imati pa sam mu rekao da mi spremi 5 Modrićevih dresova, znao sam da će svi navaliti u Zagrebu... Uglavnom, došla je faktura za tih pet dresova", prisjetio se Mamić.

Nadalje, prisjeća se i kako je predsjednik Arsenala prije nekoliko godina došao da uzme Matea Kovačića i Šimu Vrsaljka u paketu. Mamić ga je odbio 'kao s nokta' jer je ovaj u startu pogriješio.

"Sjećam se predsjednika Arsenala koji je došao po Kovačića i Vrsaljka u paketu sa privatnim avionom gdje sam ga ugostio na večeri, a on je u startu ponudio 10 miliona eura gotovine. Ja sam mu rekao, "predsjedniče, dobrodošli u Zagreb, večeras ću vam ptičijeg mlijeka dati na dlanu ako treba, ali smatrajte da smo ovog trena završili naše pregovore, ni jednu riječ više ne možemo razmijeniti". Jasno sam mu dao doznanja da ne može tako razgovarati s Dinamom niti sa mnom".

Onda slijedi i priča oko Romana Abramoviča, vlasnika Chelseaja koji je također imao priliku da se uvjeri ko je zapravo Mamić. I njega je prvi čovjek Dinama ostavio u šoku.

Potražite više informacija na temu 1. HNL:

"Bio sam i u vili kod Abramoviča. Poslao je privatni avion po mene zbog Modrića. Isto su mislili da me mogu izblefirali i kupiti ga za siću. Ja sam se samo digao, zahvalio mu se i izašao iz njegove kuće. Čovjek je ostao u čudu. A, njegova bliska suradnica iz tog vremena sada je prijateljica mog sina. Chelsea je sada Kovačića platio 50 miliona eura Realu, a vodio ga je moj sin".

U nastavku pogledajte cijeli intervju:

Zaprati GNK Dinamo Zagreb, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
GNK Dinamo Zagreb Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Realist
Najzaslužniji za sve uspjehe hrvatskog nogometa
13 2
galaktikos1902
Gospodin covjek
5 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi