Man in black
Ovo ide na dušu Jorgea Larrionde

Rezime dana

Man in black

M. Maksimović

Od prvog dana prvenstva do danas, nismo smo se u analizi dana previše osvrtali na suđenje, ali nakon utakmica osmine finala Njemačka - Engleska i Argentina - Meksiko moramo.

Kada pogledate rezultate ovih utakmica, po nekom ustaljenom pravilu, priče o suđenju postaju  suvišne, međutim ovo je smotra najboljih i ovakve pogreške koje su se dešavale u utakmicama osmine finala se jednostavno ne bi smjele događati.

U prvom slučaju se nije proslavila sudijska trojka iz Urugvaja koju je predvodio Jorge Larrionda sa pomoćnicima Pablom Fandinom i Mauriciom Espinosom. Oni kod rezultata 2:1 za Njemačku nisu priznali čist pogodak Franka Lamparda kada se lopta odbila od prečke. Tačnije, gol nije vidio Espinosa, pa ni Larrionda. A morali su, jer je lopta bila u golu.

U FIFA- i ne žele da čuju ni riječi o modernoj tehnologiji, loptama sa čipom, upotrebama video snimaka spornih situacija i tako dalje i tako dalje. A nešto bi se trebalo uraditi, jer na ovaj način sudije i naravno FIFA zajedno sa njima, učestvuju u kreiranju rezultata. Pitanje je kako bi utakmica završila da je na poluvremenu bilo 2:2, ili da je bilo još gore na kraju, recimo 2:1 za Njemačku. Ovako završilo je 4:1, Njemačka je razbila Englesku.

Niti drugi primjer ništa nije bezbolniji. Meksiko je protiv Argentine držao nulu do 26. minute stvorivši tri dobre prilike, dok je Argentina bila prilično rezervisana, a onda je stigao gol Carlosa Teveza. Gol iz ofsajda u kojem je strijelac bio barem metar.

Ovdje je zaspao Stefano Ayroldi koji se  za razliku od kolege iz Urugvaja ipak konsultovao sa Robertom Rossetijem koji nije priznao gol, iako su na stadionu svi gledali usporeni snimak na velikom ekranu. Ali valjda kako FIFA ne dozvoljava upotrebu video snimaka, tako ni Rosseti nije gledao prema velikom ekranu. I ovdje su sudije direktno uticale na rezultat jer je gol priznat kod 0:0.

Vrlo brzo su Argentinci zabili još jedan i utakmica je dobrim dijelom bila riješena.
U grupnoj fazi takmičenja neke sudije se definitivno nisu proslavile, poništavali su se regularni golovi, dijelili su se crveni i kada je trebalo i kada nije trebalo. Sjetite se crvenog kartona Tima Cahilla protiv Njemačke, pa poništenog gola Amerikancima protiv Slovenije, do ovih posljednjih.

Jedino što je urađeno po pitanju sudijskih grešaka jeste suspenzija Malijca Coulybalija koji je oštetio Amerikance. Dok je Larrionda i dalje tu iako se nije proslavio u duelu Srbija - Australija.
Prvenstvo ulazi u svoju završnicu, svaki gol se skupo plaća. Reprezentacije pogotovo, nadamo se da će i za svoje greške platiti ljudi u crnom.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.