Vlasnici Cityja spremili "vreće miliona": Sprema se kupovina i 13. kluba

City Football Group ne staje

Vlasnici Cityja spremili "vreće miliona": Sprema se kupovina i 13. kluba

Eldar Ganibegović

City Football Group, konzorcij koji posjeduje i prvaka Engleske Manchester City, namjerava kupiti još jedan klub.

U saopštenju je ovaj konzorcij naveo da je za 90% dionica brazilskog kluba Esporte Clube Bahia ponudio iznos od jedne milijarde brazilskih reala (oko 196 milliona eura).

Nedavno je Brazilski nogometni savez dopustio klubovima da razgovaraju o mogućim prodajama, uključujući strane investicijske fondove.

Najvjerovatnije će ponuda CFG-a biti prihvaćena, s obzirom na to da je uprava kluba iz Bahije prvobitno za prodaju dionica tražila 650 miliona brazilskih reala (oko 127,5 miliona eura).

EC Bahia je klub s 91-godišnjom tradicijom u Brazilu. Momčad trenutno igra u drugoj ligi, a iz tamošnje Serije A je ispala 2021. godine. 

Bahia je dvaput osvojila nacionalno prvenstvo (1959. i 1988. godine). Klub igra na modernom stadionu od 47.000 sjedala izgrađenom 2013. uoči Svjetskog prvenstva koje se u Brazilu odigralo 2014. godine. 

Ako uprava kluba iz Bahije prihvati ponudu City Football Groupa, konzorcij će u svom portfelju imati 13 nogometnih klubova.

Ostali klubovi u vlasništvu City Football Group su:

Manchester City (aktuelni prvak Engleske), New York City FC (SAD), Melbourne City (Australija), Montevideo City Torque (Urugvaj), Girona (Španjolska), Sichuan Jiuniu (Kina) , Mumbai City (Indija), Club Bolivar (Bolivija) , Lommel SK (Belgija), Yokohama Marinos (Japan), Troyes (Francuska) i Palermo (Italija).

Inače, City Football Group je u vlasništvu šeika Mansoura bin Zayeda Al Nahyana iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, čije se bogatstvo procjenjuje na 30 milijardi eura.

Zaprati Manchester City, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester City Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

DadiG
Interesuje me da li “novinar” shvata da je njegov samoizmišljeni izraz “vreća miliona” totalna smijurija dostojna osnovca školarca koji pokušava da nešto piskara, bez obzira na upotrebu znakova navoda. Ne možeš izreći bilo kakvu glupost i staviti je pod znake navoda i misliti da je onda u redu.
1 2
Pajkan
Tuzla City
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi