Maratonsko finale i "beskonačna" serija penala: Villareal je osvojio Europa ligu!

Savladan Manchester United

Maratonsko finale i "beskonačna" serija penala: Villareal je osvojio Europa ligu!

A. Čaušević

Villareal je stigao do trofeja Europa lige nakon što je poslije maratonskog finala i penal serije koja je trajala cijelu beskonačnost pobijedio Manchester United. U regularnom dijelu bilo je 1:1, a u penal seriji 11:10 za Žutu podmornicu. 

Uvodne minute na stadionu Miejski u Gdansku pred oko 8.000 nisu donijele previše uzbuđenja, bilo je oprezno s obje strane što je na neki način i razumiljvo obzirom na ulog i važnost utakmice.

Žuta podmornica je bila ta koja je povela. Desilo se to u 29. minuti. Poslije ubačaja iz prekida gol je zabio sjajni Gerard Moreno. Španskom reprezentativcu je to bio 30. gol u sezoni.

Crveni đavoli su furiozono ušli u drugo poluvrijeme. Redali su se napadi za napadom, a zasluženo izjednačenje je stiglo u 55. minuti kada je gol postigao Edinson Cavani.

El Matador se najbolje snašao poslije "flipera" u kaznenom prostoru. Tom prilikom VAR je pregledao snimak, ali nije bilo ofsajda pa je gol bio regularan.

Oglasi

Nastavio je engleski tim s napadima, novu priliku je imao upravo Cavani, ali je odbrana Žute podmornice spasila čist gol. U samom finišu regularnog dijela prijetio je i Paul Pogba, ali nije bilo promjena.

Na startu produžetaka zaprijetio je Pau Torres, ali iz izgledne situacije nije uspio zabiti gol. Žuta podmornica je bila nešto aktivnija u dodanih pola sata igre, u 113. minuti tražili su i penal zbog Fredovog igranja rukom, ali iz VAR je rekao ne.

Osvajača Europa lige za sezonu 2020/21 odlučili su penali gdje su snalažljivi bili igrači Žute podmornice. 

U prve dvije serije nije bilo promašaja nakon sigurnih penala Morena i Rabe s jedne te Mate i Tellesa s druge strane. U trećoj seriji Alcacer vraća prednost Villarealu, a Fernandes izjednačuje. I u četvrtoj seriji sigurni izvođači su bili Alberto Moreno i Rashford. I peta serija nije donijela promašaj jer su pogodili Parejo i Cavani. 

Oglasi

Naredne tri serije nisu donijele promašaje. Gomez, Albiol i Coquelin su pogađali za Villareal, a Fred, James i Shaw za United. Obzirom da su precizni bili Gaspar i Torres te Tuanzabe i Lindelof penale su pucali i golmani. Rulli je sigurno zabio, da bi nakon toga i odbranio penal De Gei.

Villarealu je osvajanje Europa lige najveći uspjeh u klupskoj historiji, te zaista još jedan poduhvat Unaija Emeryja koji je pokazao da je ovo njegovo takmičenje koju je osvojio po četvrti put u trenerskoj karijeri.

Villareal - Manchester United 1:1 (Moreno/Cavani), poslije penala 11:10

Potražite više informacija na temu Liga Evrope:

Villareal: Rulli; Foyth, Albiol, Pau, Pedraza; Yeremy, Parejo, Capoue, Trigueros; Gerard Moreno, Bacca. Trener: Unai Emery.

Manchester United: De Gea; Wan-Bissaka, Bailly, Lindelof, Shaw; McTominay, Pogba, Fernandes; Greenwood, Rashford, Cavani. Trener: Ole Gunnar Solskajer.

Zaprati Manchester United, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester United Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

ArmiNN
Cijelu utakmicu napad Uniteda,najgori mogući sudija..Ali Penali ,11 penala to se nije desilo ja msm,sve u svemu Utd bolji ali Villareal se borio lavski
8 23
user1594933207
Zasluzeno,svaka cast
11 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi