Maradona prkosi svim oponentima

Komentar grupe B

Maradona prkosi svim oponentima

U grupi B je na prvom mjestu, kao što se i očekivalo, završila Argentina, dok se borba za drugu poziciju između preostale tri selekcije  vodila do samog kraja.

Pred početak prvenstva Argentina je imala veliki broj oponenata. Mnogi su sumnjali u Diega Maradonu, smatrali su da nije dorastao poziciji selektora, zamjerali su mu što je u kvalifikacijama promijenio veliki broj igrača, što na SP nije poveo Javiera Zanettija i Estebana Cambiassa, što se posvađao sa Juanom Romanom Riquelmeom i mnoge druge stvari, ali je Diego radio i uvjeravao navijače da njegovi momci mogu daleko.

Nakon prve tri utakmice u kojima je upisao tri pobjede može se reći da Maradona zasada nema grešaka, osim s vremena na vrijeme bahatog ponašanja prema inostranim novinarima. Njegova Argentina je reprezentacija koja je u dosadašnjem dijelu prvenstva uputila najviše udaraca prema golu suparnika, igra ponajbolji nogomet i, što je najvažnije, pobjeđuje.

Dok god ima rezultat, niko mu neće spominjati Zanettija i Cambiassa. Zeta Sergija Aguera drži na klupi, dok igraju Higuain i Tevez, Messi igra vrlo dobro, Maradona mu daje potpunu slobodu u igri, imaju veliki broj sjajnih igrača na klupi i mogli bi jako daleko. Veron trkački više nije onaj stari, ali je on, prema riječima Maradone, duša ove reprezentacije i svi gledaju u njega.

Južna Koreja je prošla dalje s jednom pobjedom, remijem i porazom. Njihov napredak je vidljiv iz godine u godinu. Prvi put su prošli grupu van domaćeg terena, u osmini finala ih čeka Urugvaj koji je favorit, ali Koreja nije bez šansi. Guus Hiddink je prije osam godina napravio veliku revoluciju u korejskom nogometu, od njega su dosta naučili domaći treneri, pa nije ni čudo što danas Korejci igraju brz i moderan nogomet, onakav kakav igraju Holanđani.

Sve više Korejaca igra u velikim evropskim klubovima, najbolji Park Ji-Sung u Manchester Unitedu, a ne treba se iznenaditi ukoliko ubrzo još neki Korejac odjene dres nekog od velikih evropskih klubova. Pred njima je velika budućnost.

Grčka i Nigerija već nakon prvog kruga idu kući. Nigerija je na afričkom tlu očekivala da može proći grupu, ali je povreda John Obi Mikela poremetila planove Super Orlova. Selektor Lars Lagerback je stigao na klupu, čini se malo kasno, i nije uspio sve polsožiti kako treba. Nigerija nije razočarala, ali je pred njima proces smjene generacije, nekoliko igrača je najavilo oproštaj od nacionalnog dresa.

S druge strane Grčka, konačno, ide u nogometnu istoriju. Reprezentacija koja igra najružniji nogomet ide kući. Sinoć su protiv Argentine u utakmici u kojoj su trebali tri boda igrali sa osam odbrambenih igrača, što je van svake pameti. Otto Rehhagel je osvojio naslov Evropskog prvaka, postao legenda u Grčkoj, a sada je vrijeme da zbilja ode u legendu. Grčka nema velikih talenata i pred njima je težak period.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije