Čuveni as sada na krovu svijeta, a nekad je plačući molio za novac "Daj mi 0.5 KM, donijet ću ti 5!"

Čuvena anegodota sjajnog fudbalera

Čuveni as sada na krovu svijeta, a nekad je plačući molio za novac "Daj mi 0.5 KM, donijet ću ti 5!"

Admin Čaušević
Teme:

Copa Libertadores 2023. bit će turnir koji će legendarni Marcelo pamtiti do kraja života. Lijevi bek je okrunjen na Maracani sa jedinim preostalim velikim klupskim trofejom u njegovoj bogatoj karijeri.

Pred svojom publikom na čuvenom stadionu u Rio de Janeiru pobjeda nad Bocom Juniors na neki način zatvorila je krug za Marceloa koji je s 35 godina želio ponovo otkriti fudbal kojeg je izgubio posljednjih sezona u realu.

Uz karijeru punu uspjeha, potkrijepljenu velikim trofejima koji su ga godinama činili jednim od najboljih igrača na svijetu, osvajanje Copa Libertadores bilo je nešto posebno za Marcela.

Ponajprije zbog povratka u Fluminense i osvajanja prve ovakve titule u klupskoj historiji, ali i zbog osobe koja stoji iza svega što se događalo na njegovom fudbalskom putu.

Marcelov djed, Pedro Vieira Silva Filho nosi velike zasluge za uspjeh sjajnog igrača. Iz skromne porodice, brazilski lijevi bek znao je iz prve ruke kako je to nastojati dobiti bilo kakav real (brazilsa valuta).

Oglasi

Don Pedro, kako je njegov djed bio poznat, pokušao je svom unuku usaditi što znači raditi da bi se postiglo nešto. Gotovo očinska figura koja je vjerovala u njega više nego iko i dala mu sve što je imao.

"Da nije bilo mog djeda, ne bih igrao fudbal. On je od mene napravio sve što jesam. Vjerovao je u mene prije nego što je iko drugi vjerovao. Kad sam htio da ostavim sve sa 15 godina, naveo me da nastavim. On je moj idol. Dugujem mu sve," objasnio je Marcelo ranije.

Fokusiran na futsal, za Marcela budućnost nije uvijek bila na travi, gdje će kasnije početi da blista. No, njegovi počeci u tom smislu mogu objasniti dosta toga što je podrazumijevao njegov način igre.

"Fluminense me vidio i htio me uzeti. Ali nisam volio pravi fudbal. Moj djed Pedro, koji je bio igrač, rekao mi je: 'Idi, svidjet će ti se. ' Odbio sam. Samo sam htio igrati futsal. No, na kraju sam odigrao dobru suezonu. Stavili su me na beka i tu sam ostao."

Oglasi

Uz posebnu vezu između njih dvojice, Marcelova karijera pokazuje put koji nije uvijek bio lak, čak ni ulazak u klub koji mu je dao priliku da postane profesionalac.

Pozanta je i anegdota koju je ranije ispričao Marcelo. Marcelov djed nije imao dovoljno novca za putovanje na trening kada se odlučivalo da li će upasti u prvi tim ili ne. Tačnije imao je samo dva brazilska reala, odnosno 1 KM po trenutnoj vrijednosti.

"Daj mi jedan real i donijet ću ti 13 koliko nam treba", rekao je tada Marcelo svom djedu.

Nakon što je dobio dva reala, Marcelo je otišao do automata za igre na sreću i dobio 25, novac koji je koristio za treniranje i na kraju postao jedan od onih koji su upali u prvi tim.

Marcelo djed je umro tokom Svjetskog prvenstva 2014. godine, a od tada sjajni Brazilac ima istetovira njegov lik na svojoj ruci.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi