Luda glava balkanska: Zbog rasističke prošlosti su mu zatvorena vrata Manchestera

Navijači se protivili dolasku Arnautovića

Luda glava balkanska: Zbog rasističke prošlosti su mu zatvorena vrata Manchestera

E. Škorić

Manchester United ima još jedno dosadno ljeto. Entuzijazam nakon dolaska Erika ten Haga brzo su zamijenila razočaranja dovođenjem igrača.

Sve je počelo interesom za Neymara, Anthonyja i Frenkieja De Jonga, no do sada je klub doveo samo Lisandra Martineza, Tyrella Malasia i Christiana Eriksena.

Tokom vikenda, i prije same utakmice 1. kola Premiershipa i poraza od Brightona (1:2), pojavila se potvrđena priča o Ten Hagovom interesu za iskusnog Austrijanca Marka Arnautovića, koji bi vjerovatno bio zamjena za Cristiana Ronalda.

Italijanski novinar Gianluca Di Marzio rekao je da je 33-godišnjem napadaču Bologne, koji je nedavno igrao u Kini, ponuđeno devet miliona eura, ali Italijani ne žele prodati igrača jer im prvenstvo počinje već narednog vikenda.

“Nije stvar u novcu. Marko momčadi daje stvari koje se ne mogu vrijednovati novcem", izjavio je sportski direktor Marco Di Vaio. "Želimo da ostane. Pomoći će ekipi da ide naprijed, pomoći će nam da postanemo bolji. Uvijek je najbolji na treninzima i to potiče druge – tako da je za nas neprocjenjiv", istakao je Di Vaio.

Oglasi

Trener Siniša Mihajlović pokušao je uvjeriti Austrijanca da ne ode, pošto imaju odličan odnos. Tada je priznao da nije na njemu da odlučuje, ali zaista ne bi želio izgubiti Arnautovića jer smatra da ga nije lako zamijeniti.

Il Resto Del Carlino izvještava da je Marko lično stigao u ured u Bologni u subotu i zatražio da ga puste u Manchester United. Nakon toga je napadač igrao u utakmici Coppa Italia, ali nije zabio.

Postavlja se logično pitanje zašto Ten Hagu treba 33-godišnji napadač Bologne? Ovdje postoji nekoliko važnih stvari.

Arnautović je u dobroj formi i prošle sezone je u Seriji A zabio 14 golova, dok je cijela Bologna dala skromna 44 gola. Austrijančeve brojke izgledaju pristojno čak iu usporedbi s ostalim napadačima Serije A. Jednako je zabio i Napolijev Osimhen, a manje Giroud, Rafael Leao, Dries Mertens, Paulo Dybala i Alvaro Morata.

Osim toga, upoznat je s Premier ligom jer je igrao za Stoke City i West Ham. U londonskom klubu Arnautović ima vrlo pristojnih 22+12 u 65 mečeva. Sve bi to omogućilo da se ne gubi vrijeme na adaptaciju na engleski nogomet.

Oglasi

Možda je najvažniji razlog poznavanje Ten Haga. Novi trener Manchester Uniteda preferira provjerene igrače: zato ovo ljeto toliko glasina povezuje Manchester United s igračima koji su nekako povezani s Ajaxom ili nizozemskim prvenstvom.

Arnautović nije igrao u Ajaxu, već je karijeru započeo u Twenteu sa Steveom McLarenom, koji danas radi u stručnom štabu Ten Haga.

Samuel Luckhurst iz Manchester Evening Newsa kaže da je Manchester United vidio Arnautovića kao kratkoročno rješenje za njihov rezervni problem i idealnog lika za svlačionicu koja pati od nedostatka samopouzdanja.

Međutim, Arnautovićeva kandidatura odmah je izazvala nedoumice kod većine navijača. Neki nisu sigurni u igračku razinu Austrijanca. Ovdje je sva iskustva dobro izrazio bivši napadač Blackburna Chris Sutton:

Oglasi

“Ovo je prava PR katastrofa! Postoji milion drugih zaslužnih igrača koje bi Manchester United trebao kontaktirati. Ovo je vrlo pogrešan potez u očima navijača i samo će povećati pritisak na Ten Haga".

Ni Gary Neville nije impresioniran. Odbio je da komentariše eventualni transfer Arnautovića, istaknuvši da je to tipična odluka Uniteda posljednjih godina.

“Nemam šta reći o ovom transferu. To smo već vidjeli kod Falcaa, Ibrahimovića, Cavanija, Ighala - iz očaja su izvučeni ovi iskusni igrači. To traje već 8-10 godina, prešlo je u naviku. Čak se više niti ne ljutimo niti impresioniramo. Došlo je do trenutka kada to jednostavno ne želim komentirati", rekao je Neville.

U Engleskoj su se sjetili rečenice Josea Mourinha prije 10 godina. Portugalac je Arnautovića usporedio s Mariom Balotellijem: "Najbolji su prijatelji, čak imaju i iste probleme: cool su dečki, ali s karakterom djeteta".

Na to su Marka podsjetili još u Stokeu, no tada je Mark Hughes stao u odbranu napadača rekavši da je sada sazrio, oženio se, postao otac i općenito jedan od najzrelijih igrača u momčadi. Sudeći po pričama iz Bologne, Arnautović itekako vuče na čelnika svlačionice.

Oglasi

Osim toga, nikada nije imao problema sa samopouzdanjem. Nakon Interove pobjede u Ligi prvaka, Marko si je napravio kopačke s natpisom "Champions League Winner" - i u njima otišao u Werder Bremen. Svi su mislili da se Austrijanac šali - nije proveo ni minute na turniru.

Ostale prepreke su rasistički i seksistički skandali

Drugi dio navijača protivio se dolasku Arnautovića u Manchester United zbog rasističkih skandala u koje je napadač upleten.

Prvi se dogodio još 2009. godine – da, u Twenteu Stevea McLarena. U meču protiv Willema II Arnautović se sukobio sa Ibraimom Kargbom. Veznjak iz Sierra Leonea igrao je čvrsto protiv napadača, ali je Marko ipak zabio. Nakon meča Kargbo se požalio da se htio rukovati s Austrijancem, ali je zauzvrat dobio samo rasističke uvrede.

Oglasi

Nizozemski nogometni savez tada je čak pokrenuo i slučaj, ali je brzo zatvoren.

Svjež je slučaj - prošle godine na Euru. Arnautović je zabio protiv Sjeverne Makedonije i slavio vrlo revnosno, upućujući ružne riječi i navijačima i protivnicima. David Alaba je kao kapiten čak i zatvorio usta napadaču. Nakon utakmice Marko se ispričao putem društvenih mreža, napisavši "Nisam rasist".

Pričalo se da je još dok je igrao za West Ham bio vrlo nepoštivan prema ženskoj ekipi - ometao ih je u treninzima i ostavljao zajedljive komentare. Za Englesku, koja je sada na vrhuncu ljubavi prema ženskom nogometu , ovo je također ozbiljna optužba.

Zbog toga je nastala prava bura na društvenim mrežama među navijačima Manchester Uniteda - čak su pozvali na odlazak na skupove i slanje pisama vodstvu.

"Poslala sam e-mail na [email protected] kako bih saznala zašto klub pokušava potpisati ugovor s rasistom. Možda biste i vi mogli učiniti isto?", jedan je od komentara.

Mnogi navijači su putem društvenih mreža prozivali upravu kluba kojoj su branili dolazak Arnautovića i čini se da je na kraju i to imalo utjecaja zbog čega iskusni napadač neće u Manchester.

[instagram]https://www.instagram.com/p/CZ104laMuYk/?hl=en[/instagram]

Marko Arnautović je vrlo dobro poznat ljubiteljima bh. fudbala. Njegov otac je također porijeklom iz Bosne i Hercegovine, međutim ovom napadaču su neke druge zemlje u srcu, tačnije Austrija za čiju selekciju nastupa te Srbija prema kojoj ne krije simpatije.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Prije utakmice protiv BiH odigrane 2018. godine govorio je o zvižducima sa tribina.

"Šta očekujem? Očekujem da mi zvižde, ali morat ću se izolovati od dešavanja na tribinama i koncentrisati samo na teren. Srbin sam, ali ne mrzim ni Bosnu, ni Hrvatsku niti bilo koju drugu slavensku zemlju. Razumijem da ljudi na Balkanu i dalje misle da smo u ratu, ali za mene rat više ne postoji. Svima želim sve najbolje i ne želim govoriti o dešavanjima u prošlosti", rekao je Arnautović.

Zaprati Manchester United, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester United Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

HerrOttoFlick1921
Rasista sto se sukobio na terenu sa tamnoputim igracem ?
1 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi