Marković: Atipično, Belgija je igrala zonu svih 40 minuta

U zahtjevnoj utakmici BiH nadigrala Belgiju

Marković: Atipično, Belgija je igrala zonu svih 40 minuta

Juniorska košarkaška selekcija BiH na najbolji je način, pobjedom nad Belgijom (79:65) započela svoj put na Evropskom šampionatu u Sarajevu (divizija B).  

Nije to bila nimalo lagana utakmica za izabranike Nenada Markovića. Mada to krajnji rezultat ne sugeriše, ali zaista je bilo žestoko i zahtjevno za naše košarkaše, pogotovo u 3. četvrtini kada su Belgijanci istopili našu prednost od 9 poena (41:32) i stigli na samo poen zaostaka (61:60).

 

Nema već odavno laganih otvaranja bilo kojeg takmičenja, a ovaj meč i pobjeda naših mladih talenata samo je još jedan prilog ovoj tezi. Ne zaboravimo kako se prošle godine (U-20) mučila sa Islandom upravo u Sarajevu na otvorenju šampionata kada smo slavili samo sa poenom prednosti.

 

Uglavnom, u tim kritičnim minutama staloženost fenomenalnih Nedima Buze (18 p, 7 sk, 3 as.) i Jusufa Nurkića (14 p, 13 sk, i 3 as.) bili su garant da dođemo do prve pobjede na ovom šampionatu.

 

Nakon pobjede selektor Nenad Marković je za SportSport.ba govorio o "zamci" prvog kola, ali i o odbrani protivnika za koju je trebalo mnogo znanja i strpljenja.

 

"Znali smo da neće biti nimalo lagana utakmica. U prvom kolu takvih nema, niti će ih biti tokom šampionata. Svi su timovi ovdje stigli veoma dobro pripremljeni. Kada je u pitanju Belgija, njihova U-16 je slavila prošle godine u B-diviziji. U-20 je u Sarajevu odlično igrala. Mnogo ulažu u košarku i njihovi dobri rezultati ne trebaju čuditi", rekao je Marković te dodao.

 

"Belgijanci su 40 minuta igrali zonu. To je nešto na što naši košarkaši nisu navikli. Bila je to atipična košarka. Ali, to je sve ciljano i mi možemo očekivati da će mnogi igrati protiv nas na taj način. Ja nisam pobornik takve odbrane u mlađim uzrastnim kategorijama. Bilo je zaista teško, ali smo pronašli rješenje. Mnogo se stvari poklopilo, bilo je i manjih povreda, neki igrači nisu mogli trenirati."

 

Naredni meč košarkaši BiH igraju danas protiv Portugala u 18.30 sati. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.