Selektor BiH za SportSport.ba

Marković: Ne pratim protivnike, davno smo ih prostudirali

Kratka novogodišnja pauza za najbolje bh. rukometaše završena je danas, a treningom u dvorani “Ramiz Salčin” na Mojmilu nastavljene su pripreme naše reprezentacije za Svjetsko prvenstvo u Kataru.

O dešavanjima u timu, dosadašnjem toku priprema i svemu što nas očekuje u dijelu priprema razgovarali smo sa selektorom Draganom Markovićem, koji se u uvodu razgovara sa nama zahvalio Sportskom savezu grada Mostara na sjajnim uslovima koje je osigurao reprezentaciji tokom dijela priprema koje je naša selekcija provela u hercegovačkom gradu.

"U finišu priprema u Mostaru odlučio sam malo skratiti taj jedan trening jer sam vidio da su igrači malo umorni i roviti, puno je prehlađenih, tako da smo i tamo jedna trening manje odradili. Počeli smo drugi dio priprema u Sarajevu, gdje ćemo odraditi tri treninga, a onda ćemo lagano put Katara", kazao je Marković na početku razgovora za SportSport.ba.

Najiskusniji igrač našeg nacionalnog tima Nikola Prce već polako ulazi u trenažni proces, što svakako raduje i selektora Markovića, ali i saigrače i navijače naše selekcije.

"Sami ste vidjeli da čim je došao u Hercegovine, ne da je prohodao nego je protrčao. Danas na treningu radi već promjenu pravca, ja mislim da će on igrati sigurno. Tu je doza adrenalina, ne sumnjam da će igrati", istakao je naš selektor.

O broju putnika za Dohu, Marković kaže:

"Bilo je planirano 18 plus jedan, mi vodimo 19 plus jedan. Mi ne idemo na turnir, mi idemo na pripreme, mi imamo jedanaest dana priprema u Kataru. Razlog je taj ako ćemo računati, onda je u sastavu od 19 tri golmana, u tom slučaju ne možemo igrati na dva gola. Što se tiče turnira mi ćemo skratiti spisak na 16 imena. Druge reprezentacije vode 18, ja 19. Silom prilika imamo 4-5 rovitih igrača, tako da nisam baš zadovoljan. Htio sam povesti još dvojicu, jer nisam siguran da neki mogu izdržati trening. Već danas Vražalić nisu tu zbog prehlade, a imamo i Ivu Karačića kojeg još muči ruka iako on to neće priznati. Moramo biti oprezni u svim situacijama, jer ako skinemo pogrešnog igrača, onda nas do kraja nema nigdje".

Selektor priznaje da u prvom dijelu priprema nije bilo posebne pripreme na taktičkom planu za određene protivnike, a ona bi trebala uslijediti tek u narednim danima, pogotovo za naša prva dva protivnika na otvaranju prvenstva, Iran i Austriju.

"Do sada se nismo nešto specijalno dodirivali protivnika. Danas idemo lagano prema Iranu, tako da će ova tri treninga proteći u pripremi za tu utakmicu, a sljedeća tri ćemo 'potrošiti' na Austriju. Mi imamo već svoju ustaljenu taktiku, tri odbrambene formacije, te napadački sistem na razne odbrane, tako da je to sada puno ljepši i lakši posao za mene", ističe Marković.

Kormilar našeg nacionalnog tima više je okupiran vlastitom ekipom i vlastitim problemima, tako da ne prati pretjerano rad selekcija sa kojima ćemo igrati u okviru grupe B Svjetskog prvenstva. 

"Pravo da vam kažem ne pratim ih nešto specijalno, imam dovoljno svojih problema. Što se tiče njih oni su već prostudirani, još daleko prije. Ovo sada što oni uigravaju i što će igrati na turniru, to neće igrati niko, ja sam u to siguran. Meni je bilo važno da imam one utakmice koje su oni igrali u kvalifikacijama za SP, tu su igrali punom snagom i u punom sastavu. To je mjerilo kako će oni igrati. Ovo što sada oni igraju, nećemo ni mi u Kataru sigurno igrati u najjačem sastavu", rekao je na kraju razgovora za naš portal uvijek susretljivi Dragan Marković, čovjek koji je sa svojom ekipom ispisao najblistavije stranice u historiji rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti