Marković: Od Kinđeta sam mnogo naučio
Nenad Marković: "Boša mi je bio jedan od uzora"

Legenda bh. košarke

Marković: Od Kinđeta sam mnogo naučio

Olimpijska dvorana Zetra ovih je dana poprište održavanja memorijalnog košarkaškog turnira "Mirza Delibašić", pa je samim tim na jednom mjestu okupljeno više legendi ovog sporta u Bosni i Hercegovini, ali i šire.

Nekadašnji kapiten sarajevske Bosna ASA BH Telecom i reprezentacije Bosne i Hercegovine, a kasnije i trener, odnosno selektor ove dvije momčad, Nenad Marković, s punim se pravom može svrstati u legende košarke na ovim prostorima.

Neno je na Memorijal "Mirze Delibašića" ove godine stigao kao trener grčke ekipe Panionisa, kojeg će voditi u sezoni koja je pred nama.

"Predstavljalo mi je izuzetno čast kada sam dobio poziv od ljudi iz Bosne da učestvujem na jednom ovakvom turniru. Mirza Delibašić bio je jedan od košarkaša zbog kojih sam se i bavio košarkom. Kasnije mi je bio trener i od njega sam mnogo naučio, na košarkaškom parketu, ali i u životu. Kinđe mi je uvijek bio oslonac", priča Nenad Marković.

"Na ovom sam tuniru prvo učestovao kao igrač, a evo sada i kao trener. Velika mi je čast što je tu i jedan Bogdan Tanjević, koji mi je kao i Kinđe bio jedan od uzora tokom cijele košarkaške karijere. Boša mi je uvijek pomogao, pogotovo u ratnim godinama, a savjet od jedne takve veličine zlata je vrijedan".

Sada sjediš na klupi Panionisa. Kakvi su planovi za sezonu koja je pred nama?

"Imamo jednu prilično mladu ekipu na okupu. Igranje na ovako jakom turniru, kakav je Memorijal 'Mirze Delibašića', za nas ima veliki značaj, jer je ovo bila odlična prilika da igramo utakmice sa snažnim i kvalitetnim ekipama. Veoma sam zadovoljan kako smo do sada odigrali protiv jačih protivnika i siguran sam da ćemo kao ekipa mnogo profitirati učešćem na ovom tuniru", zaključio je u razgovoru za SportSport.ba Nenad Marković.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.