Marković: Sviđa mi se sadašnji rad KSBIH

U-16 i 18 BiH protiv Hrvatske i Partizana

Marković: Sviđa mi se sadašnji rad KSBIH

Na današnji dan, 6. april, taj značajni dan u istoriji glavnog grada Bosne i Hercegovine svi ljubitelji košarke na poklon će i ove godine od strane organizatora iz KK Koš dobiti vrijedan dar u vidu "BH Telecom Šestoaprilskog turnira".  

Koliko vrijedan poklon, neka govori i podatak da bi ovaj turnir za mlađe uzrastne kategorije, a ukoliko se ispoštuju obećanja evropskih košarkaških čelnika, već od naredne godine mogao ući u FIBA kalendar.

 

Uglavnom, nakon prošlogodišnjih nastupa U- 16 u Makedoniji, U-20 u Sarajevu i A-selekcije na Eurobasketu u Litvaniji, naredna tri dana biće svojevrsni start za ovogodišnje nastupe naših reprezentativnih timova. Danas će u Skenderiji, prvi na parket kadeti BiH, koji će u 18:00 sati igrati protiv kadeta iz Hrvatske, dok će nakon zvaničnog otvorenja turnira, u 20:30 sati i njihove starije juniorske kolege igrati meč protiv juniora Partizana.

 

Ovi nastupi će ujedno biti i svojevrsni debi na klupi za selektore Gordana Firića (U-16) i Nenada Markovića (U-18).

 

Sa proslavljenim asom naše košarke Nenadom Markovićem razgovarali smo prije  početka turnira. Njegovi momci će u sklopu grupe A igrati sa juniorima Partizana i Kvarnera iz Rijeke.

 

Popularni "Neno" za SportSport.ba iznosi svoje mišljenje kada je ovo okupljanje u pitanju, odgovara na upit o očekivanjima i narednim planovima, ali i komentariše najnovije poteze iz kancelarije našeg Saveza koji su košarku, barem na kratko, opet vratili na naslovne strane.

 

"Pa, ovo je dakle sad po prvi put da ćemo odigrati 3-4 utakmice tokom ova tri dana. Ne poznajemo se previše niti smo imali baš mnogo vremena za tako nešto. Ovo okupljanje ćemo iskoristiti da se momci upoznaju, da pokušamo uspostaviti sistem igre koji bi nam najviše odgovarao, da možda dođemo do određene prepoznatljivosti", govori Nenad Marković za naš portal te nastavlja.

 

"Imamo sada ovaj turnir i nakon njega vikend testiranja i treniranja tokom maja i juna, nakon toga slijede nam pripreme. Malo smo hendikepirani tokom prvih treninga, jer pojedini igrači su povrijeđeni ili imaju oređene obaveze u klubovima. Tako smo jedan dan sačekali momke iz Sparsa koji su igrali prvenstvenu utakmicu. Marjan Nikola iz Tuzle i Mijo Babić su povrijeđeni tako da smo uputili poziv Amer Dizdaru iz Bosne".

 

Jusuf Nurkić je imao određene obaveze u Cedeviti, ali prema našim saznanjima i ovaj igrač je u Sarajevu i nastupit će na turniru. To je samo jedan od igrača, uz naravno Sulejmanovića iz Slovenije koji će također biti u sastavu, a za koje je KSBiH tokom nedavne kampanje okupljanja naših talenata pod okrilje bh - selekcija napravio zaista dobar posao.

 

"Svidjelo su mi se sve ove akcije iz KSBiH. Bilo je pravo vrijeme da se takva akcija pokrene iz našeg Saveza. Pa to je bio odličan posao. Ta kampanja je zaista za svaku pohvalu. Toliko ima naše djece koja su talentovana i koja nisu praćena da su sve ove aktivnosti iz naše kancelarije nešto što je bio pravi posao u pravo vrijeme.

 

Vidite, mi sad trenutno tražimo naturalizovanog igrača. Svi mediji, ne samo kod nas to prate i ima tu raznih konstatacija. Pa, mi bi prvi bili oduševljeni da za reprezentacije mogu igrati samo oni igrači koji su i rođeni u zemlji odakle je ta selekcije. Znamo svi, sa kakvim bi tad kapacitetima raspolagala BiH. U svakom godištu imamo najmanje tri igrača koji bi tada igrali za nas, a ne za druge selekcije", rekao je selektor juniora BiH Nenad Marković prije početka turnira u Sarajevu.

 

Danas, KSC Skenderija 6. april:

 

BiH (U-16) - Hrvatska (U-16) (18:00)

BiH (U-18) - Partizan (U-18)  (20:30)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.