Masovna selidba košarkaša u Kinu
Foto: EPA

Košarkaši idu za unosnim ugovorima

Masovna selidba košarkaša u Kinu

M. Šljivak

Nakon što su kineski fudbalski klubovi kupili veliki broj poznatih imena iz svijeta fudbala, istim putem odavno su krenule i zvijezde svjetske košarke.

Naravno, Kinezi ne mogu još uvijek parirati ugovorima koji se potpisuju u najjačoj ligi svijeta (NBA), ali zato većina onih najboljih igrača iz Evrope, seli u Kinu.

Već krajem prošle sezone počeo je pravi egzodus u Kinu i to igrača koji su većinom bili nosioci igra u svojim ekipama.

Ponajbolji igrač Starog kontinenta, Amerikanac Keith Langford, jedan je od onih koji su odlučili da Evropu zamijene Kinom.

Iskusni šuter je dobio fantastične uslove u ekipi Shenzhen Leopards, koje kao skoro 34-godišnjak nije mogao više tražiti u Evropi i odluka je bila logična.

Istim putem je krenuo i poznati grčki centar Ioannis Bourousis. Nije ostao imun na kineski novac, baš kao ni sjajni play Aaron Jackson, kojem ni CSKA iz Moskve nije mogla ponuditi novac koji će dobiti u naredne dvije sezone sa ekipom Beijing Ducksa.

Srpski centar Miroslav Raduljica već je ranije igrao u Kini, pa je i ovog ljeta odlučio da zaradi dodatan novac u ovoj zemlji, a tamo ćemo od ove sezone gledati i legendarnog Argentinca Luisa Scolu.

Nakon dugogodišnje NBA karijere, Kinezi su mu ponudili najbolje uslove za nastavak igranja i dileme nije bilo gdje će legenda zaigrati.

Od ovog ljeta i jedan igrač iz ABA lige je odlučio da ode u Aziju. Radi se o igraču FMP-a Isiahu Austinu koji je otišao u Guangxi Rhinos.

Ovo su samo neka od poznatih imena koji će tek stići u Kinu. CBA liga već ima ogroman broj stranaca, većinom Amerikanaca, koji su igrali u NBA ligi i gdje više nemaju mjesta.

Pravi primjer je Stephon Marbury, nekada ponajbolji igrač NBA lige. On je sedam godina proveo u Kini, izgradio je vlastitu industriju proizvodnje patika, a prije dvije godine je uspio čak dobiti i zelenu kartu za stalni boravak u Kini.

To zaista rijetko ko uspije, a on je tek peti američki košarkaš kojem je to pošlo za rukom.

Sigurno je da će u narednim mjesecima i godinama trend odlaska najboljih košarkaša u Kinu biti nastavljen. Milione dolara, koje nude ekipe iz ove zemlje teško je odbiti. Evropska košarka će vjerovatno imati sve manje dostupnih i kvalitetnih američkih košarkaša, pa će kvalitet morati tražiti i stvarati u svom dvorištu.

Kada se sagleda s te strane, odlazak skupocjenih igrača u Kinu, možda i nije loša opcija, posebno zbog činjenice da će domaći igrači dobiti više prostora za igru.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti