McDonald šokirao Ibrox
Slavlje igrača Celtica

U velikom derbiju pobjeda Celtica

McDonald šokirao Ibrox

M. Maksimović

U velikom 382. po redu Old Firm okršaju Celtic je Ibroxu savladao Glasgow Rangers 1:0 i u ovom trenutku ima velikih sedam bodova prednosti. Do 95. prvenstvene pobjede i prve nakon 12. februara 2006. godine u gostima, Celtic je stigao golom Scotta McDonalda u 58. minuti.

Današnji okršaj između Glasgow Rangersa i Celtica će ostati upisan kao jedan od lošijih u međusobnim duelima.

Prvo poluvrijeme velikog derbija nije ponudilo pretjerano dobar fudbal. Igrači su protiv sebe imali dosta težak teren, a više od igre je imao Glasgow koji svoju terensku inicijativu nije krunisao golom iako se mreža Artura Boruca zatresla u 11. minuti. Nakon kornera kojeg je izveo Davis, domaći navijači su bili na nogama, ali kratko, gol je poništen  zbog prekršaja Broadfoota nad Borucom.

Glasgow je u nastavku diktirao ritam igre. U 19. minuti Mendes gura u šansu Miller koji šutira pored gola. Do kraja po jednom su preko gola šutirali Mendes odnosno Miller.

Drugo poluvrijeme Rangersi ostvaraju velikom prilikom Boyda koji se našao oči u oči sa Borucom, ali golman Celtica sjajno interveniše. U 55. minuti Caldwell ruši Millera, domaćini traže jedanesterac, ali su dobili samo slobodan udarac iz kojeg nisu ozbiljnije ugrozili Boruca.

I onda je došao trenutak odluke. Dugu loptu Caldwell, Samaras glavom prebacuje za McDonalda koji vara  Broadfoota i efektno pogađa za radost navijača Celtica. Nakon primljenog gola se uglavnom igralo na polovini Celtica koji je čekao svoju priliku iz kontre, dok su domaćini pod svaku cijenu tražili gol za izjednačenje, međutim danas Rangersi nisu bili pravi, pa i ono malo prilika koje su stvarali i pokušavali stvoriti nakon primljenog gola nije bilo dovoljno barem za bod.

Na kraju veliko slavlje navijača Celtica koje je pokvario nesportskom gestom igrač odluke Scott McDonald.

Naš internacionalac, Mostarac Saša Papac je odigrao cijelu utakmicu i svakako da je svoj dio posla obavio više nego dobro.

Glasgow Rangers - Celtic 0:1
Ibrox Park: Gledalaca 50,403
Strijelci: McDonald 58. min

Rangers: McGregor, Whittaker (Novo 74), Broadfoot, Weir, Papac, Davis,
Mendes, Ferguson, Adam (Lafferty 62), Miller, Boyd. Trener Walter Smith

Celtic: Boruc, Hinkel (Wilson 46), Caldwell, McManus, Naylor, Mizuno (O'Dea 62), Brown,
Hartley, Robson, McDonald (Vennegoor of Hesselink 90), Samaras. Trener:Gordon Strachan

 

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.