Međugorje opravdalo očekivanja

Međunarodni rukometni turnir

Međugorje opravdalo očekivanja

Adnan Beganović

Četvrti Međunarodni rukometni turnir za mlađe kategorije „Stanko Sivrić“ koji je organiziran od strane HRK Međugorje uspješno je priveden kraju. Na turniru su učestvovale 43 ekipe u pet kategorija, a oni najboljih na kraju su se zasluženo radovali.

U kategoriji A (dječaci rođeni 92./93.) u finalnom susretu sastali su se HRK Čapljina i RK Zagreb CO. Nakon sjajne rukometne predstave gosti iz glavnog grada Hrvatske imali su više sreće te pobjedom 25:24 došli su do naslova. Veoma bitno je istači da dječaci iz Čapljine uopšte nisu bili u podređenom položaju u odnosu na svoje vršnjake, koji dolaze iz jednog od najboljih evropskih rukometnih klubova, i da je samo sreća odlučila pobjednika. Za najboljeg igrača u ovoj kategoriji proglašen je Vinko Šutalo (Čapljina), za najboljeg golmana Filip Ivić (Zagreb CO), dok je najbolji strijelac bio Antonio Cvitanović (Čapljina). Treće mjesto u ovoj kategoriji pripalo je rukometašima Lovćena, koji su u borbi za bronzu bili bolji od domaćeg Međugorja.

U kategoriji B (dječaci rođeni 94./95) prvo mjesto osvojili su mladi rukometaši Izviđača iz Ljubuškog. U ovoj konkurenciji igrao se finalni trokut turnir u kojem su pored Izviđača nastupali Krilnik iz Splita i Zagreb CO. U prvom susretu Krilnik je pobijedio Izviđača, a u drugom je Zagreb bio bolji od Krilnika i tada se činilo da će gosti iz Zagreba i u ovoj konkurenciji slaviti. Međutim, u trećem, a ujedno i posljednjem susretu, mladi rukometaši Izviđača nadmašili su sami sebe i nakon sjajne igre pobijedili su Zagreb te tako zahvaljujući najboljoj gol razlici došli do titule. Za najboljeg igrača turnira i kategoriji B proglašen je rukometaš Izviđača Ante Grbavac, najbolji strijelac je također iz Izviđača, Stanislav Kordić, dok je najbolji golman Rino Vuletić (Krilnik).

Kategorija C (dječaci rođeni 96/97) donijela nam je finale dvije ekipe iz susjedne Hrvatske. Mladi rukometaši Zagreb CO u finalnom susretu pokazali su mnogo više od svojih vršnjaka iz Metkovića, te na kraju sasvim zasluženo došli do trijumfa. Konačan rezultat 30:17 najbolje govori o omjeru snaga na terenu. Titula najboljeg igrača u ovoj kategoriji pripala je Matiji Babiću (Zagreb CO), najbolji strijelac je Emir Zečo (Iskra Stolac), dok je najbolji golman Liberije Crnčević (Metković).

U kategoriji D (djevojčice rođene 94./95.) finalni susret između mostarske Lokomotive i Ljubuškog bio je jako zanimljiv, a nakon veoma dobre igre slavile su mlade Mostarke (10:9). Treće mjesto pripalo je rukometašicama Katarine, dok su na 4. poziciji završile domaće rukometašice iz Međugorja. Za najbolju igračicu proglašena je Lajla Đasić (Lokomotiva), najbolji strijelac je Blagica Vasilj (Međugorje), dok je najbolja golmanica Željana Stojak (Ljubuški).

U kategoriji E (djevojčice rođene 96./97.) najbolje su bile mlade rukometašice Vinodola, koje su u finalnom susretu bile bolje od vršnjakinja iz Makarske (15:11). Bronzana medalja pripala je rukometašicama mostarske Kosača, a one su u susretu za 3. mjesto pobijedile vršnjakinje iz Ljubuškog. Najbolja igračica u ovoj kategoriji je Marieta Lekaj (Vinodol), najbolja golmanica je Ana Smolčić (Vinodol) dok je najefikasnija bila Sara Herceg (Makarska).

Organizator turnira, RK Međugorje, zaslužio je sve čestitke i pohvale za organizaciju istog, a za nadati se da će i naredni 5. po redu Međunarodni rukometni turnir „Stanko Sivrić“okupiti još veći broj dječaka i djevojčica te da će ukoro postati jedan od najznačajnijih turnira za mlađe kategorije, ne samo u regiji, nego i u Evropi.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije