Meksikanci žele napokon u polufinale

Predstavljamo učesnike Svjetskog prvenstva

Meksikanci žele napokon u polufinale

Prema mnogim anketama, reprezentacija koja ima najviše izgleda da iz drugog plana napravi veliki rezultat na SP je Meksiko.

Meksiko odavno nije imao bolji tim, ali ima i nekoliko mladih, neiskusnih, igrača što može biti veoma loše za El Tri. Prije godinu dana Meksiko je bio u veoma teškoj poziciji. Bili su posljednji u kvalifikacijama pod vodstvom Svena Gorana Erikssona, prijetilo im je propuštanje SP, a onda je na klupu sjeo Javier Aguirre i odveo reprezentaciju na SP i uzeo naslov prvaka Sjeverne Amerike.

Njegov Meksiko igra lijep nogomet s puno pogodaka, a ima iksusnu odbranu koja rijetko prima golove. Na golu ima 25-godišnjeg Guillerma Ochou, sjajnog golmana Americe koji će ovog ljeta najvjerovatnije u Evropu, dok je na desnom beku Eufrain Juarez, 23-godišnji član UNAM Pumasa, koji bi uskoro mogao u Barcelonu.

U odbrani su još Ricardo Osorio iz Stuttgarta i Rafel Marquez iz Barcelone, dok je na lijevoj strani Carlos Salcido iz PSV Eindhovena. Tu su još Moreno, Rodriguez i Magallon. Zadnji vezni je kapiten Gerardo Torrado iz Cruz Azula, ispred je ponajbolji Meksikanac, Giovani Dos Santos iz Tottenhama, lijevo je sjajni Andres Guardado, a desno Pablo Barrera, nova zvijezda mekisčkog nogometa.

Napadački tandem su Carlos Vela, mladi napadač Arsenala, i Javier Hernandez, doskorašnji napadač Chivasa koji će naredne sezone nositi dres Manchester Uniteda. S klupe šansu čekaju i Alberto Medina, Guillermo Franco, Israel Castro, te veteran koji igra u drugoligašu Veracruzu, Cuauhtemoc Blanco.

U grupi s Južnom Afrikom, Urugvajem i Francuskom, Meksiko ima sasvim realne šanse da se nađe u drugom krugu. Ukoliko budu igrali kao u nekoliko polsjednjih kvalifikacijskih utakmica, onda Francuska protiv njih nema nikakve šanse.

Igrački kadar Meksika:
Golmani: Oscar Perez (Chiapas), Guillermo Ochoa (America), Luis Ernesto Michel (Guadalajara)
Odbrana: Rafael Marquez (Barcelona), Ricardo Osorio (Stuttgart), Francisco Rodriguez, Carlos Salcido (oba PSV Eindhoven), Hector Moreno (AZ Alkmaar), Paul Aguilar (Pachuca), Efrain Juarez (Pumas UNAM), Jonny Magallon (Guadalajara), Jorge Torres Nilo (Atlas)
Sredina: Andres Guardado (Deportivo La Coruna), Gerardo Torrado (Cruz Azul), Israel Castro (Pumas UNAM), Giovani dos Santos (Galatasaray na posudbi iz Tottenhama)
Napad: Pablo Barrera (Pumas UNAM), Adolfo Bautista, Alberto Medina (oba Guadalajara), Cuauhtemoc Blanco (Veracruz), Carlos Vela (Arsenal), Javier Hernandez (Manchester United), Guillermo Franco (West Ham).

Lična karta Meksika:
Savez osnovan: 1927.
Član FIFA-e: 1929.
Predsjednik: Justino Compeon
Selektor: Javier Aguirre
FIFA ranking: 17.
Broj klubova: 311
Najviše nastupa: Claudio Suarez (178)
Najbolji strijelac: Jared Borgetti sa 46.
Najveći uspjesi: 14. nastup na SP, četvrtfinale 1970. i 1986., jednom pobjednici Kupa Konfederacija, osam naslova prvaka CONCACAFA.
Glavni grad: Ciudad de Mexico
Broj stanovnika: 111 miliona

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.